Μαυρονόρος: Το έρημο χωριό της Ηπείρου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Μαυρονόρος: Το έρημο χωριό της Ηπείρου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Κύριο χαρακτηριστικό του τα διώροφα πέτρινα αρχοντικά

Η Ήπειρος φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τα γραφικά πέτρινα χωριουδάκια της που φωλιάζουν στις πλαγιές των βουνών. Ένας τέτοιος, ιδιαίτερος οικισμός, είναι το Μαυρονόρος, σύμφωνα με το exploringgreece.tv. Ένα έρημο πλέον χωριό στην περιοχή Πωγωνίου Ιωαννίνων που κάποτε έσφυζε από ζωή. Ας το ανακαλύψουμε...

Μαυρονόρος: Το άγνωστο και έρημο πέτρινο χωριό

Το παλιό Μαυρονόρος βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Κασιδιάρης, πιο δυτικά από το σημερινό χωριό και αρκετά ψηλά. Ήταν σε μια πανέμορφη τοποθεσία που χαρακτηριζόταν από άφθονο νερό. Η θέση που είχε χτιστεί από τους κατοίκους το χωριό μόνο τυχαία δεν ήταν. Από εκείνη τη θέση οι κάτοικοί του επόπτευαν το γύρω χώρο και μπορούσαν εύκολα να οργανώνουν την άμυνά τους από τις επιθέσεις των Τουρκαλβανών.

Το έρημο πια χωριό, ιδρύθηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1866 από οικογένειες που μετακινήθηκαν από τα λεγόμενα Πανωχώρια της Μουργκάνας με σκοπό να γλιτώσουν από τους Τούρκους. Τα σπίτια του παλιού και έρημου πια Μαυρονόρους είχαν μια κλασική αρχιτεκτονική που χαρακτηριστικό της ήταν τα διώροφα πέτρινα αρχοντικά. Και μιλάμε για ένα κλασικό αρχιτεκτονικό στυλ μιας και το βλέπουμε πλέον σε όλα τα χωριά της Ηπείρου και μάλιστα όχι μόνο στο νομό Ιωαννίνων. Πέτρινα σπίτια χτισμένα με πέτρα λαξευμένη από Ηπειρώτες μαστόρους καθώς και ξύλα δουλεμένα με το χέρι.

Σήμερα που πολλά από αυτά τα χωριά έχουν ερημώσει, αυτή η τεχνική θυμίζει πώς κάποτε εκεί υπήρχε ζωή και μάστορες που έφτιαχναν πέτρα-πέτρα τη ζωή τους. Γιατί ονομάστηκε έτσι το χωριό; Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το βουνό Στουπίτσα ή Μαυρονόρος, στους πρόποδες του οποίου είναι κτισμένο το Κεφαλοχώρι (Γλούστα) Θεσπρωτίας. Από αυτό το χωριό και ξεκίνησαν οι ιδρυτές του παλιού χωριού.

Πώς είναι σήμερα το παλιό πέτρινο χωριό

Η εικόνα σήμερα στο παλιό Μαυρονόρος είναι αυτή που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο. Ερημιά και εγκατάλειψη. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν πιο χαμηλά και έφτιαξαν το νέο τους χωριό σε άλλο σημείο. Το Μαυρονόρος έμεινε έτσι να καταλαμβάνεται από τη φύση, και να θυμίζει πώς κάποτε υπήρχε ζωή στα παλιά ορεινά χωριά της χώρας. Και δεν είναι το μοναδικό.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Epirustravel eu Drone Flights του Youtube…