Καταρράκτης Τρίτωνας: Ακοίμητος φρουρός του τόπου που γεννήθηκε η θεά Αθηνά

Καταρράκτης Τρίτωνας: Ακοίμητος φρουρός του τόπου που γεννήθηκε η θεά Αθηνά

Ένα παραμυθένιο σκηνικό που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου για επίσκεψη

Πόσα μέρη και πόσες ιστορίες ανακαλύπτεις εξερευνώντας την Ελλάδα και τις κρυφές ομορφιές της; Αξιοθέατα φυσικά και από ανθρώπινο χέρι, τα οποία στέκουν εκεί αιώνες και έχουν να σου διηγηθούν και κάτι διαφορετικό που σίγουρα δεν γνωρίζεις. Κάτι τέτοιο ισχύει με τον καταρράκτη Τρίτωνα στην Πελοπόννησο για τον οποίο ίσως ακούς και πρώτη φορά. Κι όμως στέκει εκεί ακοίμητος φρουρός του τόπου που θεωρείται ότι γεννήθηκε η θεά Αθήνα. Κατά μία εκδοχή της μυθολογίας η θεά Αθηνά γεννήθηκε σε εκείνον τον τόπο που βρίσκεται ο συγκεκριμένος καταρράκτης στον νομό Ηλείας. Και φυσικά οφείλει το όνομά του στον ποταμό που βρίσκεται εκεί.

Καταρράκτης Τρίτωνας: Ακοίμητος φρουρός του τόπου που γεννήθηκε η θεά Αθηνά

Ο καταρράκτης Τρίτωνας βρίσκεται στον ομώνυμο ποταμό της Ηλείας. Ο ποταμός Τρίτων σύμφωνα με την μυθολογία (κατά μία εκδοχή) ήταν ο τόπος γέννησης της θεάς Αθηνάς, της αποκαλούμενης Τριταγένειας (αυτής που γεννήθηκε στον ποταμό Τρίτωνα ή κατά τον Ηρόδοτο στην Τριτωνίδα λίμνη). Ωστόσο εκτός από την περιοχή της Ηλείας, τη θέση του μυθολογικού Τρίτωνα διεκδικούν κι άλλες περιοχές, όπως η Βοιωτία, η Αρκαδία ή η Λιβύη. Την ομορφιά, βέβαια, του καταρράκτη του Τρίτωνα θα τη δεις μόνο εκεί. Αυτός ο Τρίτων πηγάζει από το βουνό Μίνθη και χύνεται στον Αλφειό.

Το συγκεκριμένο φυσικό αξιοθέατο αποτελεί ένα αληθινό στολίδι για την περιοχή και σίγουρα όποιος έχει την τύχη να το επισκεφθεί, μένει με το στόμα ανοιχτό. Ο καταρράκτης Τρίτωνα βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο Ανδρίτσαινα – Κρέστενα. Αν δεις πινακίδα για την Μονή Σεπετού, να ξέρεις ότι είσαι πολύ κοντά μιας και βρίσκεται απέναντι.

Από εκεί μπορείς, εξάλλου να τον διακρίνεις μια και είναι πολύ εντυπωσιακός. Σε λίγα λεπτά θα τον βλέπεις και από κοντά. Απέναντι από την είσοδο της Μονής υπάρχει ένας χωματόδρομος. Αν βρεις την πόρτα που υπάρχει εκεί κλειστή, μην διστάσεις να ζητήσεις άδεια από τις μοναχές οι οποίες θα σου ανοίξουν ώστε να περάσεις ακόμη και με αυτοκίνητο. Και να βρεθείς σε αυτό τον επίγειο παράδεισο που λέγεται καταρράκτης Τρίτωνα.

Μπορεί το σημείο να σου φανεί κάπως δυσπρόσιτο αλλά που αλλού θα επιλεγόταν να γεννηθεί μια θεά όπως η Αθήνα; Το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες που θα αντικρίσεις θα σε ανταμείψουν και θα σε γεμίσουν όμορφα συναισθήματα. Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου μια φωτογραφική μηχανή με πολύ χώρο για φωτογραφίες, όπως αναφέρει το exploringgreece.