Βόλβη: Η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική ελληνική λίμνη με την καθηλωτική ομορφιά

Βόλβη: Η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική ελληνική λίμνη με την καθηλωτική ομορφιά

Ένας υδροβιότοπος - καταφύγιο για πολλά πτηνά

Τα φυσικά αξιοθέατα που γνωρίζεις ταξιδεύοντας στην Ελλάδα είναι πράγματι αμέτρητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας χάρτης και ένα πλάνο για να καταφέρεις να εξερευνήσεις σε όλη σου τη ζωή ακόμη και τα πιο απίθανα σημεία και τις κρυφές γωνιές.

Υπάρχουν μάλιστα κάποια μέρη, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, που δεν γίνεται να μην επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου. Όπως για παράδειγμα η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, δηλαδή η λίμνη Βόλβη. Ένα μέρος απερίγραπτης ομορφιάς που αποτελεί ταυτόχρονα ένα οικοσύστημα και σπίτι για πολλά έμβια είδη. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε συνδυασμό με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η ελληνική αυτή λίμνη συνθέτουν ένα σκηνικό απείρου κάλλους που σε μαγεύει από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. Εκεί στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά αποδεικνύεται πόσες κρυμμένες ομορφιές έχει η Ελλάδα που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

Η λίμνη Βόλβη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη μετά την Τριχωνίδα και έχει έκταση κάτι λιγότερο από 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο μεγαλύτερο βάθος της φτάνει τα 23 μέτρα. Το σκηνικό που θα συναντήσεις σε αυτόν τον πολύ σημαντικό υδροβιότοπο είναι σίγουρα σπάνιο. Εκεί έχει βρει καταφύγιο εδώ και πολλά χρόνια ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός υδρόβιων αλλά και παρυδάτιων πουλιών. Μάλιστα μπορείς να τα θαυμάσεις και να τα παρατηρήσεις από το κοντινό παρατηρητήριο. Και αν δεν έχεις κάνει ποτέ έως τώρα bird watching ή σε απλά ελληνικά παρατήρηση πουλιών, νομίζω πως τώρα είναι η ευκαιρία. Θα ενθουσιαστείς με όσα θα δεις εκεί.

Η λίμνη βρίσκεται αρκετά κοντά στη λίμνη Κορώνεια ενώ στα ανατολικά είναι τα Μακεδονικά Τέμπη. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το πόσο παλιά είναι η συγκεκριμένη λίμνη η οποία βέβαια στην πορεία άλλαξε μορφή. Συγκεκριμένα πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Λίμνη Βόλβη μαζί με τη Λίμνη Κορώνεια και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία ενιαία μεγάλη λίμνη. Οι γειτονικές αυτές λίμνες είναι σήμερα αυτό που απέμεινε από τότε.

Και είναι βέβαια άκρως εντυπωσιακό και άξιο επίσκεψης. Η Μπεσίκ, όπως ονομαζόταν παλιά η λίμνη είναι ο υδροβιότοπος που προσφέρει ήρεμα ζωή και ανάσα σε πολλά ζώα. Ταυτόχρονα δημιουργεί γαλήνη στην ψυχή όποιου την επισκεφθεί. Θα μας θυμηθείς όταν το ζήσεις από κοντά…