Η συνοικία της Αθήνας που ήταν γνωστή για τον ανεμόμυλό της

Η συνοικία της Αθήνας που ήταν γνωστή για τον ανεμόμυλό της

Η περιοχή που κάποτε ονομαζόταν και...«παντρεμενάδικα»

Μέσα στα χρόνια, η Αθήνα έχει αλλάξει τόσες όψεις που θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για διαφορετικές πόλεις ανά δεκαετίες. Κάθε εποχή είχε τις δικές της γραφικές συνοικίες, με τις ιδιαιτερότητες και τα μυστικά τους.

Ένα από αυτά, που μας αποκαλύπτει το exploringgreece.tv., βρίσκεται σε μια από τις πιο γνωστές και πυκνοκατοικημένες περιοχές, το Μετς. Εκεί κάποτε υπήρχε ένας ανεμόμυλος. Ας μάθουμε την ιστορία του.


Η περιοχή της Αθήνας που κάποτε είχε ακόμη και ανεμόμυλους

Πιθανόν να έχεις ακούσει κάποτε για τον Μύλο Αργυρίου. Αλλά να μην ξέρεις πού βρισκόταν και για την ακρίβεια πόσο κοντά σου. Κι όμως υπήρξε μια εποχή (όχι τόσα πολλά χρόνια πριν) που ανεμόμυλοι βρίσκονταν διάσπαρτοι στην Αττική, ακόμη και σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Έτσι και ο Μύλος Αργυρίου έστεκε για χρόνια στο λόφο Πετρίτη στο Μετς. Ήταν, μάλιστα, και ο τελευταίος ανεμόμυλος που απέμεινε στην Αθήνα. Προτού εξαφανιστούν όλοι. Εξάλλου δεν ήταν πια χρήσιμοι σε κάτι. Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να την επισκεφθείς και να φέρεις στο μυαλό σου, βλέποντας τις φωτογραφίες πώς θα μπορούσε να είναι.

Υπολόγισε, βέβαια, ότι καμία σχέση δεν είχε η περιοχή την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εξαφάνισε από το μυαλό σου κτίρια, σπίτια και δρόμους. Επρόκειτο για μια κυριολεκτικά ακατοίκητη περιοχή με ανεμόμυλους!

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τους μύλους αυτούς και τους φρουρούν με περίπου 100 στρατιώτες τον καθένα. Ο τελευταίος από τους μύλους αποτελεί παρελθόν εδώ και αρκετά χρόνια καθώς κατεδαφίστηκε το 1986 από τον ιδιοκτήτη του.

Το Μετς μέσα στα χρόνια

Το Μετς αποτελεί μια από τις πιο φημισμένες και γραφικές συνοικίες της ανατολικής Αθήνας η οποία είναι κοντά στο Ζάππειο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως σήμερα ιστορικά στοιχεία η περιοχή πήρε το όνομα Μετς ως ακολούθως: «Το Παράρτημα του ξενοδοχείου του Ν.Θ. Τσούχλου, το υπό την επωνυμίαν Μέτς και Παντεπόπτης ήρξατο των εργασιών αυτού. Οι προσερχόμενοι θέλουσι μείνει ευχαριστημένοι δια την εξαίρετον ποιότητα των φαγητών του, του Ρητινίτου και των άλλων εκλεκτών ποτών».

Με λίγα λόγια  ο ιδιοκτήτης μια μπυραρίας στην περιοχή ήταν Βαυαρός (ο γνωστός Κάρολος Φιξ) και ήταν και αυτός που άθελά του… βάφτισε την περιοχή! Αργότερα η μπυραρία μετατράπηκε σε καφέ με μουσική! Η συνοικία του Μέτς, ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε ονομαζόταν και «παντρεμενάδικα».

Σήμερα παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες περιοχές για διασκέδαση…