Το ξεχωριστό εξωκκλήσι στη σπηλιά του βράχου – Πώς άλλαξε θέση

Το ξεχωριστό εξωκκλήσι στη σπηλιά του βράχου – Πώς άλλαξε θέση

Δείτε το βίντεο

Κρυμμένο μέσα σε μια σπηλιά, εκεί που δύσκολα μπορεί να το εντοπίσει το ανθρώπινο μάτι, βρίσκεται κρυμμένο ένα ελληνικό εκλησσάκι από αυτό που απορείς πώς δημιουργήθηκαν. Ο λόγος για τον Άγιο Νικόλαο εν Βουνένοις. Ένα μικρό εξωκκλήσι στον νομό Αιτωλοακαρνανίας κοντά στην Βόνιτσα. Ένα εκκλησάκι κυριολεκτικά θεμελιωμένο σε βράχο, από αυτά που σε πιάνει δέος όταν τα αντικρίζεις. Μια από τις πολλές ενδιαφέροντες και παράξενες ελληνικές εκκλησίες κυρίως λόγω του σημείου στο οποίο είναι χτισμένο.

Το εξωκκλήσι στη σπηλιά του βράχου και ο ιδιαίτερος λόγος που φτιάχτηκε εκεί

Παλιότερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν σε άλλο σημείο της περιοχή και συγκεκριμένα ήταν το εξωκλήσι της Κουκουμίτσας. Αυτό έχει σημασία για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε το εκκλησάκι να είναι τελικά μέσα στο βράχο σήμερα. Αυτή λοιπόν η εκκλησία ήταν η παλιά και η νέα είναι μέσα στη σπηλιά. Το εξωκκλήσι του Άι Νικόλα όπως λέγεται θα το συναντήσεις κανείς στο μέσο της απόστασης από το ριζό μέχρι τη κορυφή στο μικρό σπήλαιο όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, του επονομαζόμενου «του Νέου». Πώς άλλαξε όμως θέση; Όταν η εκκλησία ήταν στην Κουκουμίτσα, λέγεται ότι είχε παρατηρηθεί πως η εικόνα του Αγίου Νικολάου του Νέου, «έφευγε» από το εξωκλήσι εκεί και βρίσκονταν στη μικρή σπηλιά του Αμαδερού. Τελικά και λόγω της συχνότητας που γινόταν αυτό οι κάτοικοι της Βόνιτσας πήραν μια απόφαση. Έκλεισα, λοιπόν, εξωτερικά τη μικρή σπηλιά και την μετέτρεψαν σε εξωκλήσι αφιερωμένο τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, τον εν Βουνένοις. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα με τον Άι Νικόλα να προκαλεί δέος λόγω της θέσης του.

Η γραφική Βόνιτσα

Αυτό το όμορφο αξιοθέατο της χριστιανοσύνης βρίσκεται όπως είπαμε κοντά στη Βόνιτσα. Η όμορφη αυτή γωνιά δεσπόζει στη νότια πλευρά του Αμβρακικού. Περίπου 4.000 κάτοικοι απολαμβάνουν την ομορφιά και την γαλήνη της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για όσους φτάνουν στην περιοχή.  Το επιβλητικό κάστρο, το γραφικό νησάκι της Κουκουμίτσας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, καθώς και η νησιώτικη ατμόσφαιρα σαγηνεύουν κάθε περαστικό που στη συνέχεια ερωτεύεται αυτό το μέρος.