«Αλυσίδα»: Η άγνωστη ιστορία μίας περιοχής της Αθήνας

«Αλυσίδα»: Η άγνωστη ιστορία μίας περιοχής της Αθήνας

H συνοικία που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πατησίων

Στην Αθήνα μπορεί κανείς να ανακαλύψει περιοχές και συνοικίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό και με ξεχωριστή ιστορία πίσω τους. Είτε πρόκειται για πρόσωπα είτε για γεγονότα, τα οποία μάλιστα σημάδεψαν την εκάστοτε περιοχή με την ονομασία της. Για παράδειγμα, ποιος ήξερε ποια περιοχή της Αθήνας λεγόταν «Αλυσίδα» και γιατί;

Ποια περιοχή της Αθήνας ονομαζόταν «Αλυσίδα» και γιατί

Θα έχεις περάσει πολλές φορές από εκεί αλλά πιθανόν δεν το γνωρίζεις. Μιλάμε για την συνοικία που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πατησίων. Ήταν γνωστή ως Κυπριάδου ή αλλιώς Κηπούπολη Κυπριάδη και όχι άδικα αν σκεφτείς πόσο πράσινο και πλατείες έχει. Ωστόσο δεν ήταν πάντα γνωστή με αυτό το όνομα. Κάποτε, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ονομαζόταν απλώς «Αλυσίδα» και υπήρχε ένας λόγος πολύ συγκεκριμένος και… τεχνικός γι’ αυτό το όνομα. Όσοι έζησαν εκείνη την εποχή και πήγαιναν στο κέντρο για δουλειά ή έμεναν εκεί θα το θυμούνται σίγουρα. Η λεγόμενη συνοικία Κυπριάδου δημιουργήθηκε γύρω στο 1920. Ήταν όταν ο πλούσιος επιχειρηματίας Μίνως Κυπριάδης απέκτησε ένα μεγάλο κτήμα και συνέστησε με ένα φίλο του την εταιρεία «Κυπριάδης- Κυριαζής & Σία». Το όνειρό του το οποίο φιλοδοξούσε να ολοκληρώσει με τη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν να δημιουργήσει  μια αληθινή  κηπούπολη σαν άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως ήταν η Φιλοθέη.

Εκεί, λοιπόν, από το τέρμα της οδού Πατησίων, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια, περνούσε ο σιδηρόδρομος, το αποκαλούμενο «θηρίο». (Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το Θηρίο πατώντας ΕΔΩ). Η διέλευσή του όμως δεν ήταν πάντα και τόσο απλή και εύκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί κάθε φορά σε αυτό το σημείο ο δρόμος έκλεινε με μια χοντρή αλυσίδα. Θα έπρεπε να διακοπή ολόκληρη η κυκλοφορία των τροχοφόρων και να περάσει το τρένο που ανέβαινε… «αγκομαχώντας» για Κηφισιά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι λεγόταν και Θηρίο.

Επρόκειτο τότε για μια πολύ ζωντανή περιοχή ενώ υπήρχαν εκεί ακόμη και εξοχικά κέντρα αναψυχής. Ο περιηγητής Edmont About το 1854 έγραφε: «Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα-καλοκαίρι, τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο. Κάθε Έλληνας που βρίσκει να δανεισθεί τριακόσιες δραχμές, βιάζεται να αγοράσει ένα άλογο».

Ιστορίες από την παλιά Αθήνα

Η γνωστή τότε Αλυσίδα ήταν το μέρος που συγκεντρώνονταν πολλοί Αθηναίοι. Έφταναν ακόμη και με άμαξες γεμάτες λουλούδια ειδικά την Πρωτομαγιά. Ποιος να φανταζόταν σήμερα ότι τα Πατήσια ήταν κάποτε το ιδανικό περιβάλλον για τη γιορτή της άνοιξης και ότι το προτιμούσε ο κόσμος για μια τέτοια μέρα.

Κι όμως έτσι συνέβαινε. Αυτή η μεγάλη και χαρούμενη γιορτή των λουλουδιών για τους παλιούς Αθηναίους μια από τις καλύτερες αφορμές για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της χρονιάς. Σήμερα, ωστόσο, το μόνο που έχει μείνει από το παλιό τοπωνύμιο είναι το κέντρο του ΟΤΕ στην περιοχή των Άνω Πατησίων….