Ένα εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι πάνω σε δύο μικρά νησάκια

Ένα εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι πάνω σε δύο μικρά νησάκια

Βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος στον νομό Ξάνθης

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας, θα βρει κάποιος αναρίθμητα μικρά ή μεγάλα ξωκλήσια, εκκλησάκια ή και μοναστήρια. Το καθένα με την ιστορία και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του τόπου μας, είναι -σύμφωνα με το exploringgreece.tv- το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος.

Ένα «πλωτό» ελληνικό μοναστήρι που προκαλεί δέος και κατάνυξη στον επισκέπτη. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Tο «πλωτό» ελληνικό μοναστήρι που προκαλεί δέος

Το ξεχωριστό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και βρίσκεται ουσιαστικά πάνω σε δυο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, στον νομό Ξάνθης. Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα  προς το Θρακικό πέλαγος όντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο γαλήνη και ηρεμία. Και αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ένα μαγευτικό τοπίο όπου η φύση είναι στα καλύτερά της. Όποια εποχή κι αν βρεθείς εκεί.

Και πώς να μην σε συνεπάρει το τοπίο; Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της λίμνης. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι κυριολεκτικά ένας πλωτός παράδεισος.

Στις 6 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος το προσκύνημα γεμίζει από πιστούς, απλούς πολίτες, μοναχές και μοναχούς απ’ όλην την Ελλάδα.

Πόρτο Λάγος και Λίμνη Βιστωνίδα

Το Πόρτο Λάγος είναι ένα πολύ ήσυχο και γραφικό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής. Ένα φυσικό ησυχαστήριο που σε ξεκουράζει και σε ταξιδεύει αγναντεύοντας.

Όσον αφορά τη λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα και είναι εξίσου ενττυπωσιακή έχοντας συνολική έκταση 45.000 στρέματα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών ενώ αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

Παρακαλούμε περιμένετε ...