H παραμυθένια λίμνη που «κρύβεται» στο νομό Ιωαννίνων

H παραμυθένια λίμνη που «κρύβεται» στο νομό Ιωαννίνων

Ένα μαγευτικό σκηνικό στις Πηγές του Λούρου

Πού να γυρίσεις το μάτι σου στην Ελλάδα και να μη δεις τοπία παράξενα και ιδιαίτερα. Εικόνες που σου θυμίζουν εξωτικά μέρη εκτός χώρας ή αλπικά τοπία. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή τη χώρα είναι η γεωμορφολογία της και οι έντονες αντιθέσεις που θα συναντήσεις ταξιδεύοντας σε αυτήν. Ένα τέτοιο ονειρικό σκηνικό, όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv, βρίσκεται και στην Ήπειρο και δεν είναι τόσο γνωστό. Ο λόγος για μια παραμυθένια και μυστική λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά στο νομό Ιωαννίνων. Είναι η λίμνη των Πηγών του Λούρου ποταμού και το σκηνικό που θα συναντήσεις είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι. Όπως και τα περισσότερα μέρη στα Ιωάννινα.

Η κρυφή παραμυθένια ελληνική λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά

Η γαλάζια λίμνη της Ηπείρου όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη λίμνη των Πηγών Λούρουείναι μια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά φωλιασμένη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η όμορφη λίμνη βρίσκεται κοντά στο χωριό Βουλιάστα Ιωαννίνων και μπορείς να δεις πού ακριβώς βρίσκεται πατώντας ΕΔΩ. Το μικρό μυστικό κρύβεται στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Πατρών στο ύψος του Τερόβου Ιωαννίνων. Και μιλάμε για μυστικό γιατί πλέον οι ταξιδιώτες κινούνται στην Ιονία Οδό για να πάνε στην πόλη των Ιωαννίνων και αγνοούν αυτή την όμορφη γωνιά.

Αν λοιπόν αποφασίσεις να πας από τον παλιό δρόμο, θα δεις σε κάποιο σημείο μια πινακίδα η οποία θα σε οδηγεί στις Πηγές Λούρου. Από εκεί θα περπατήσεις μόλις πέντε λεπτά και θα βρεθείς σε αυτό το μοναδικό τοπίο της συγκλονιστικής ομορφιάς. Έχοντας ως βάση και ορμητήριό σου την πόλη των Ιωαννίνων, μπορείς να προσεγγίσεις πολύ εύκολα τη λίμνη των Πηγών Λούρου.

Η λίμνη βρίσκεται στα 300 μέτρα υψόμετρο και η μεγαλύτερη διάμετρός της είναι στα 93 μέτρα. Η περίμετρος της λίμνης είναι περίπου στα 300 μέτρα και μέγιστο βάθος 10,2 μέτρα. Η λίμνη Βηρού δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από το κανάλι n.p. production του Youtube.

Απόδραση στα Ιωάννινα

Η πόλη όλων των εποχών είναι ένας πραγματικά ιδανικός προορισμός αν θες να δεις ένα μέρος που ίσως επέλεγες να μείνεις και μόνιμα. Είναι μια πόλη που τα έχει όλα, σύγχρονη και με φύση. Όλες τις εποχές του χρόνου θα σου προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και θα νομίζεις ότι περπατάς στο στενό κάποιου πίνακα ζωγραφικής.Εκτός από την ίδια την πόλη των Ιωαννίνων με το γραφικό κάστρο, τη λίμνη και το ιστορικό κέντρο, μπορείς να επισκεφθείς και πολλά μέρη τριγύρω.

Όπως για παράδειγμα το πέτρινο δάσος για το οποίο σου μιλήσαμε πρόσφατα και για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα ΕΔΩ .Σε απόσταση περίπου μισής ώρας είναι και το φημισμένο Μέτσοβο. Εκεί μπορείς να κάνεις το πιο μυρωδάτο γαστρονομικό ταξίδι της ζωής σου. Όταν περπατήσεις για λίγο στους δρόμους του, θα καταλάβεις γιατί το λέμε…

Μην χάσεις αν βρεθείς στην πόλη

  • Μια επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη. Δεν το αποκαλούν τυχαία το Μαντάμ Τισώ της Ελλάδας.
  • Μια βόλτα στο νησάκι των Ιωαννίνων για να δεις το σπίτι του Αλή Πασά και να περπατήσεις σε έναν λιμναίο και διαφορετικό οικισμό.