Θέατρο Θορικού: Ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας, μία ανάσα από την Αθήνα

Θέατρο Θορικού: Ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας, μία ανάσα από την Αθήνα

Μια κοιτίδα ιστορίας που βρίσκεται στο Λαύριο

Δίπλα στην Αθήνα, μπορείς να συναντήσεις πολλές φορές θαύματα της αρχαιότητας που δεν γνώριζες καν την ύπαρξή τους. Είναι η απόδειξη ότι όσο εξερευνούμε την Ελλάδα τόσο περισσότερες σπουδαίες γωνιές ανακαλύπτουμε. Ανάμεσα σε αυτές, όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv, βρίσκεται και ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από την Ομόνοια. Ο λόγος για το θέατρο Θορικού που βρίσκεται στο Λαύριο. Θεωρείται από πολλούς, όσον αφορά τη μορφή του, το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ελλάδας. Είναι τόσο δίπλα σου και ίσως δεν το έχεις επισκεφθεί ποτέ. Μήπως ήρθε η ώρα;

Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της Ελλάδας μια ώρα μακριά από την Ομόνοια

Όταν επισκεφθείς το αρχαίο θέατρο Θορικού θα σε εντυπωσιάσει εξαρχής το σχήμα του. Κι αυτό γιατί το αρχαίο θέατρο του Θορικού δεν έχει το κλασικό κυκλικό σχήμα όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα θέατρα.  Το συγκεκριμένο θέατρο είναι ελλειψοειδές και έχει ορθογώνια ορχήστρα. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο πράγμα που θα σου κάνει εντύπωση.

Το δεύτερο είναι η θέση του. Κι αυτό γιατί αν δοκιμάσεις να κάτσεις στις κερκίδες θα έχεις μια μοναδική θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Το μάτι σου χάνεται μέχρι τις αμμουδερές ακτές και το ατελείωτο γαλάζιο. Μπορείς να δεις ακόμη και την Μακρόνησο αν έχει καλό καιρό και καθαρή ατμόσφαιρα. Εικόνες που συνδυάζονται με την μοναδική ενέργεια που σε γεμίζει αυτό το θέατρο.

Εκεί που βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Θορικού, στην ανατολική πλευρά του λόφου, βρίσκεται, επίσης, ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου. Κοντά στην κορυφή του, επίσης, βρίσκονται τα ερείπια των υπόλοιπων τάφων.

Μονοήμερη στο Λαύριο

Μια μονοήμερη εκδρομή στο Λαύριο είναι η καλύτερη αφορμή για να γνωρίσεις από κοντά το αρχαίο θέατρο Θορικού. Ένα από τα πιο αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Το Λαύριο αποτελεί την ιδανική επιλογή για να περάσεις μια ευχάριστη Κυριακή όλες τις εποχές του χρόνου. Και μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή της θάλασσας, αλλά το φθινόπωρο έχει αυτή τη γλυκιά μελαγχολία.

Θα περπατήσεις στην πλατεία, θα πας μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα και θα φας φρέσκο ψάρι σε μια από τις ταβέρνες. Μην ξεχάσεις να πάρεις και μερικά μαζί για το σπίτι. Το Λαύριο δεν είναι πολύβουο παρά την κοντινή απόστασή του από την Αθήνα. Θα απολαύσεις όλες τις ομορφιές του χωρίς πολύ κόσμο και ειδικά τον κόσμο του καλοκαιριού.

Ακόμη και μια καθημερινή μπορείς να μπεις στους ρυθμούς των ντόπιων, να πιεις τον καφέ σου σε ένα από τα περιποιημένα μαγαζιά και να αγοράσεις αχνισμένο ψωμί από το φούρνο. Η μέρα σου θα κυλήσει ευχάριστα και θα πάρεις τον σύντομο δρόμο της επιστροφής έχοντας δει και ένα από τα πιο αρχαία θέατρα της Ελλάδας.