Το δάσος της Ελλάδας με τα δένδρα που χαρίζουν πολύτιμα «δάκρυα»

Το δάσος της Ελλάδας με τα δένδρα που χαρίζουν πολύτιμα «δάκρυα»

Το ξεχωριστό φυσικό αξιοθέατο της χώρας μας

Η ιδιαίτερη μορφολογία της Ελλάδας, μας χαρίζει εντυπωσιακές εικόνες, ξεχωριστά τοπία και αξέχαστες γεύσεις όταν τα προϊόντα των καρπών του εδάφους φτάνουν στο πιάτο μας.

Σε αυτή την κατηγορία του ξεχωριστού στο είδος του στην Ελλάδα ανήκει -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv- και ένα δάσος που χαρίζει τα λεγόμενα πολύτιμα «δάκρυα» του. Και δεν είναι άλλο από τα Μαστιχόδεντρα της Χίου. Τα δέντρα που δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού στην Ελλάδα και χαρίζουν την μοναδική και εκρηκτική γεύση τους. Τα Μαστιχόδεντρα και οι σχίνοι καλλιεργούνται στο νότιο μέρος του νησιού όπου το κλίμα είναι πιο θερμό και ξηρό. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα δάση της Ελλάδας και τα πιο ξεχωριστά που παράγουν βέβαια κάτι μοναδικό στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Το δάσος της Ελλάδας με τα δέντρα που χαρίζουν πολύτιμα «δάκρυα»

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν ξέρεις για τα Μαστιχόδεντρα της Χίου. Αρχικά ο μέσος όρος της ζωής τους είναι περίπου τα 100 χρόνια εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά παράγουν μαστίχα. Ωστόσο δεν μπορούν να παράξουν πριν από τα πέντε με έξι πρώτα χρόνια τους. Επίσης η παραγωγή τους αρχίζει σταδιακά να μειώνεται από τα 68-70 χρόνια τους οπότε πλέον θεωρούνται και ηλικιωμένα.

Πρόκειται για δέντρα που αγαπούν την ξηρασία αλλά όχι το ψύχος ενώ φτάνουν περίπου τα 2-3 μέτρα. Πόση μαστίχα, όμως, παράγει κάθε δέντρο τελικά ή αλλιώς πόσα… πολύτιμα δάκρυα; Κατά μέσο όρο μέσα σε ένα χρόνο αντιστοιχούν περίπου 170 γραμμάρια μαστίχας ανά δέντρο. Σε σπάνιες περιπτώσεις αλλά πολύ… τυχερές υπάρχουν δέντρα που μπορεί να παράγουν ακόμη και δύο κιλά. Εντυπωσιακό αλλά σπάνιο όπως είπαμε. Υπάρχουν μάλιστα και δέντρα που παράγουν και πολύ λιγότερη ποσότητα από τα 170 γραμμάρια.

Απόλαυσε μερικές εντυπωσιακές εικόνες του μοναδικού αυτού δάσους της Ελλάδας από το κανάλι Chiosphotos.gr του Youtube.


Ταξίδι στη Χίο: εμπειρία ζωής

Η Χίος είναι η μακρινή αλλά ξεχωριστή του Αιγαίου. Είναι ένα νησί απρόβλεπτο μιας και σε κάθε χωριό ή γωνιά της θα δεις κάτι διαφορετικό. Και όσον αφορά τη μορφολογία της και όσον αφορά τις εμπειρίες που σου παρέχει. Από τη μία θα δεις παραθαλάσσια γραφικά χωριουδάκια και από την άλλη ορεινές εκτάσεις και πιο επιβλητικούς και παραδοσιακούς οικισμούς.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, όλα αυτά δένουν με έναν αρμονικό τρόπο μεταξύ τους και σε καλούν να τα εξερευνήσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Και μπορεί να μην τολμήσεις εύκολα να κλείσεις τις διακοπές σου στη Χίο λόγω απόστασης, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Και δίνεις υπόσχεση ότι στο μέλλον θα επιστρέψεις. Επιπλέον, οι κάτοικοι φημίζονται για την φιλοξενία τους ενώ είναι ένα ιδιαιτέρως οικονομικό νησί. Θα ξοδέψεις για αρκετές μέρες σχεδόν τα ίδια χρήματα που θα χρειαστείς σε ένα διάσημο κυκλαδονήσι για λίγες μέρες. Και σίγουρα οι εμπειρίες που θα κερδίσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές από τα συνηθισμένα.

Μας αρέσει να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε νωρίς τα ταξίδια μας και η Χίος με το ξεχωριστό από τα δάση της Ελλάδας μας καλεί να το κάνουμε.