Κλεφτολίμανο: Εκεί που κρύβονταν οι πειρατές για να γίνουν… αόρατοι

Κλεφτολίμανο: Εκεί που κρύβονταν οι πειρατές για να γίνουν… αόρατοι

Η ενδιαφέρουσα ιστορία σε μια άγνωστη γωνιά της Ελλάδας

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, ανακαλύπτουμε πάντα ωραία μέρη που μας έλκουν το ενδιαφέρον. Μέρη και τοποθεσίες στα οποία συχνά η ιστορία μπλέκει με τον μύθο. Ένα από αυτά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv, είναι το Κλεφτολίμανο στη Χίο. Εκεί που λέγεται ότι κρύβονταν κάποτε οι πειρατές για να γίνουν… αόρατοι και να κάνουν πιο επιτυχημένες επιδρομές. Οι εικόνες σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και νιώθεις σαν τα γεγονότα να διαδραματίζονται μπροστά σου με έναν περίεργο τρόπο.

Κλεφτολίμανο: Εκεί που κρύβονταν οι πειρατές για να γίνουν… αόρατοι

Το Κλεφτολίμανο λοιπόν στην όμορφη Χίο είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός και προστατευμένος ορμίσκος, κρυμμένος αριστερά της εξόδου από τον κόλπο του Εμπορειού. Αν δεν το ξέρεις, δύσκολα καταλαβαίνεις τι υπάρχει εκεί. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, σύμφωνα με την παράδοση κατέφευγαν οι πειρατές, για να είναι αόρατοι και έτσι να μπορούν να εξορμούν αιφνιδιαστικά στα πλοία που περνούσαν. Έχοντας οχυρωθεί εκεί, λοιπόν, όταν έβρισκαν την ευκαιρία εξαπολύαν την επίθεσή τους.

Εκτός όμως από τους πειρατές, έβρισκαν κι άλλοι εκεί καταφύγιο. Ο λόγος για τα αμυντικά πλοία. Έσπευδαν εκεί ώστε να κρυφτούν από τα αμυντικά καράβια, όταν αυτά τους κυνηγούσαν ή αν ήθελαν και εκείνα να επιτεθούν σε περίπτωση που πειρατικά έμπαιναν στο λιμάνι.

Η εμφάνιση των πειρατών, τα παλιότερα χρόνια στη Χίο όπως και σε άλλα νησιά ήταν πάντως ένα συχνό φαινόμενο. Από αυτό τον φόβο των πειρατικών επιδρομών ο Εμπορειός αλλά και άλλοι παραθαλάσσιοι οικισμοί εγκαταλείφθηκαν εντελώς. Οι κάτοικοι, φοβούμενοι τις συνεχείς πειρατικές επιδρομές,  οχυρώθηκαν στην ουσία σε χωριά κάστρα. Αν επισκεφθείς τη Χίο, θα δεις τα φημισμένα Μεσαιωνικά καστροχώρια τα οποία είναι στη νότια πλευρά του νησιού.

Επίσης στο νησί είχαν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία οι λεγόμενες βίγλες. Τι ακριβώς είναι αυτό; Πρόκειται για παρατηρητήρια σε πολύ καλή θέση (με καλή οπτική) και βασικά σε ψηλά σημεία κατά μήκος των ακτών. Αυτά αποτέλεσαν το ουσιαστικό και αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα του νησιού. Τα σημεία αυτά τελικά συνδέονταν οπτικά μεταξύ τους και οργανώθηκε πολύ η αμυντική στάση των κατοίκων. Πώς λειτουργούσε αυτό το σύστημα; Ο βιγλάτορας, αν εμφανιζόταν πειρατές στη θάλασσα, έκανε σήμα με άναμμα φωτιάς και μετέδιδε το μήνυμα ώστε να ληφθούν μήνυμα και λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα.

Στο βίντεο του καναλιού Chiosphotos.gr του Youtube βλέπουμε εντυπωσιακές εικόνες του Κλεφτολίμανου από ψηλά…

Απόδραση στη Χίο

Η Χίος είναι το νησί που πρέπει να βάλεις στο πλάνο σου και άλλες εποχές του χρόνου εκτός από το καλοκαίρι. Είναι ένα νησί γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Ένα νησί που θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ακόμη κι αν δεν κάνεις βουτιές στις υπέροχες παραλίες της. Θα ξεναγηθείς σε όμορφα χωριά, θα φας παραδοσιακές γεύσεις και θα ακούσεις ιστορίες για τους πειρατές από τους ντόπιους.

Φρόντισε να έχεις αρκετές μέρες στη διάθεσή σου γιατί είναι ένα νησί που δεν το χορταίνεις…