Η βαθιά λίμνη της Ελλάδας και ο μύθος του κοριτσιού με το πηγάδι

Η βαθιά λίμνη της Ελλάδας και ο μύθος του κοριτσιού με το πηγάδι

Τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς

Οι λίμνες της Ελλάδας αποτελούν από μόνες τους φυσικά αξιοθέατα για τις περιοχές που βρίσκονται ενώ συγκεντρώνουν μέσα ή γύρω τους πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Εκτός από τη φυσική ομορφιά τους, συνοδεύονται συχνά και από διάφορους μύθους και θρύλους οι οποίοι μπλέκονται με την ιστορία. Μια από αυτές τις λίμνες της Ελλάδας στις οποίες συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι -σύμφωνα με το exploringgreece.tv- αυτή που βρίσκεται στη λίστα με τις βαθύτερες. Ο λόγος για τη λίμνη Βεγορίτιδα. Η φυσική αυτή βαθιά λίμνη της Ελλάδας έχει τον δικό της μύθο να την ακολουθεί.

Η βαθιά λίμνη της Ελλάδας και ο μύθος του κοριτσιού με το πηγάδι

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι μια από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είναι η τρίτη βαθύτερη και μάλιστα σε ένα σημείο της φτάνει τα 50 μέτρα. Η έκταση της πιάνει στην ουσία τρεις περιφερειακές ενότητες ενώ οι όχθες της κατοικούνται από την αρχαιότητα. Έρευνες και ευρήματα έχουν δείξει ότι υπήρχαν οικισμοί κοντά στη λίμνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ιστορικά στοιχεία είναι περιορισμένα αλλά σημαντικά.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα φυσικά και υπόλοιπα αξιοθέατα, υπάρχει και εδώ ένα μύθος που συνοδεύει τη δημιουργία της λίμνης Βεγορίτιδας. Λέγεται, λοιπόν, ότι αυτή η λίμνη που ανήκεις στις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας δημιουργήθηκε από ένα… λάθος. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται ότι ένα κορίτσι έκανε ένα λάθος χωρίς να το θέλει. Η νεαρή αυτή κοπέλα, λοιπόν, λέγεται ότι σφράγισε το στόμιο ενός πηγαδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν και το χωριό που ήταν εκεία αλλά και ο κάμπος. Έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη Βεγορίτιδα. Αυτός είναι ο μύθος ενώ τα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι βρίσκεται εκεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Απόδραση στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας

Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε ένα πανέμορφο σημείο κάπου ανάμεσα στη Φλώρινα και την Πέλλα σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Αν έχεις μερικές μέρες στη διάθεσή σου, μπορείς να επενδύσεις σε ένα τέτοιο ταξίδι που θα σου μείνει αξέχαστο και θα σου χαρίσει εικόνες από την ορεινή και εναλλακτική πλευρά της Ελλάδας.

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ένα ιδανικό καταφύγιο αν θες να ξεφύγεις από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Εκεί θα συναντήσεις πλήθος άγριων πουλιών (η περιοχή ενδείκνυται για bird watching) αλλά και ψαριών που ζουν στα νερά της. Αν σου αρέσουν τα γραφικά και ήρεμα μέρη για διαμονή τότε σου προτείνουμε να επιλέξεις να περάσεις τις μέρες σου στον Άγιο Παντελεήμονα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Φλώρινα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ακόμη πιο δημοφιλής είναι βέβαια ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος ο οποίος αποτελεί το πλέον τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα έχεις δίπλα σου το θαύμα της φύσης που λέγεται Βεγορίτιδα. Θα απολαύσεις την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που περιβάλλει την περιοχή και είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα ρομαντικό τριήμερο. Αν τώρα έχεις οικογένεια και τα παιδιά είναι μικροί φυσιολάτρες, η περιοχή είναι ό,τι πρέπει για μια απόδραση με την πρώτη ευκαιρία τριημέρου.

Οι λίμνες της Ελλάδας συγκεντρώνουν τόση ομορφιά που δύσκολα θα αντισταθείς να βρεθείς εκεί και δεύτερη φορά…