Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του

Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του

Τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί

Πιθανόν να μην έχεις ακούσει ποτέ ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας ντολμάς με πολύ σημαντική ιστορική σημασία ο οποίος, μάλιστα, έπαιξε καθοριστική σημασία παλιότερα. Κι όμως υπάρχει και βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία έχοντας πολύ σημαντική ιστορία να τον ακολουθεί. Ο Ντολμάς ή Τολμάς όπως θα ακούσεις επίσης να το αποκαλούν οι ντόπιοι σχηματίστηκε από τις προσχώσεις ενός χειμάρρου της Κρεμαστής στο χώρο δυτικά της Φοινικιάς. Βρίσκεται όπως μπορείς να δεις στο χάρτη, στο τέλος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και στην αρχή αυτής που έχει το Αιτωλικό.

Και μπορεί να μην το είχε πιάσει ποτέ το μάτι σου αλλά έχει παίξει τον δικό του σημαντικό ρόλο.

Ο άγνωστος ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του

Η νησίδα αυτή, λοιπόν, με το παράξενο όνομα έχει διαδραματίσει στο παρελθόν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το ιστορικό γεγονός στο οποίο θα ακούσεις να αναφέρονται οι κάτοικοι για τον ρόλο του ντολμά είναι η πολιορκία του Μεσολογγίου το 1826. Το μικρό αυτό νησί αποτέλεσε ουσιαστικά το πλέον σημαντικό τμήμα της άμυνας του Μεσολογγίου. Η νησίδα αυτή ήταν οχυρωμένη και απ’ ό,τι έδειξε η ιστορία ο ρόλος της ήταν καταλυτικός στην αντιμετώπιση της μάχης.

Ήταν στο τέλος του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα του 1826 όταν πάνω στον Ντολμάμ στη μικρή αυτή νησίδα έγινε η μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών. Σε αυτή τη μάχη είναι αφιερωμένο και το μνημείο που υπάρχει σήμερα πάνω στη νησίδα. Είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης. Ανάμεσα στις απώλειες της μάχης ήταν και ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Λιακατάς ο οποίος είχε φτάσει και δημιουργήσει οχυρό στον Ντολμά μαζί με 300 άνδρες του από το Αιτωλικό. Έπεσε στη μάχη έχοντας ως όπλο σχεδόν 20 κανόνια με σκοπό να ανακόψει τον Οθωμανικό στρατό του Χουσεΐν και να μην αφήσει το Μεσολόγγι να υποταχθεί, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Εκτός από το μνημείο, στη νησίδα θα δεις σήμερα και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Αιτωλικό, η μικρή Βενετία της Ελλάδας

Και μπορείς να μην έχεις ακούσει ποτέ στο παρελθόν για το Ντολμά αλλά το πιθανότερο είναι ότι ξέρεις για το Αιτωλικό. Δεν το αποκαλούν τυχαία και μικρή Βενετία της Ελλάδας. Αν δεις το Αιτωλικό από ψηλά, θα καταλάβεις λόγω της μορφολογίας του γιατί αποκαλείται έτσι. Συγκεκριμένα, γύρω από το νησί, το νερό εισχωρεί στο λεπτό στρώμα της γης. Έτσι δημιουργεί ένα ενδιαφέρον ανάγλυφο στην ακτογραμμή σαν να έχει συνεχόμενα κανάλια.

Αυτή η παλιά ναυτική πολιτεία είναι ένας ιδανικός προορισμός για να περάσεις μερικές χαλαρές μέρες και να απολαύσεις τη θάλασσα όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και στην πιο μελαγχολική της εκδοχή. Ένα ταξίδι διαφορετικό που σε γεμίζει με εικόνες. Και σε αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό, ηλιμνοθάλασσα. Εξάλλου, αποτελεί την φωλιά και το καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών.

Αν βρεθείς εκεί μη χάσεις μια επίσκεψη στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.