Ακροκόρινθος: Ο άγνωστος επιβλητικός βράχος και η ιστορία του

Ακροκόρινθος: Ο άγνωστος επιβλητικός βράχος και η ιστορία του

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Ο Ακροκόρινθος, στην πραγματικά αποτελεί έναν απότομο βράχο που έχει ύψος περίπου 570 μέτρα.

Θα τον δεις να δεσπόζει κοντά στην πεδιάδα της Κορίνθου και οι εικόνες από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα exploringgreece.tv. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Διαθέτει μια ομολογουμένως ιδιαίτερη μορφολογία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρησιμοποιήθηκε ήδη από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά. Κατέληξε δε να είναι ένα κάστρο-φρούριο αποτελώντας το σημείο από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή ακόμη και από από τη θάλασσα. Οι αγωνιστές του 1821 συνήθιζαν να το αποκαλούν Ακρόκορθο και Κόρινθο Κόρθο.

Τι λέει ο μύθος και τι η ιστορία

Λέει, λοιπόν, ο μύθος ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο μυθικός βασιλιάς της Κορίνθου ο Βελλεροφόντης. Αυτός λοιπόν αφιέρωσε το χώρο στον θεό Ήλιο. Όλες τις εκτάσεις που βρίσκονται κάτω από τον Ακροκόρινθο τις παραχώρησε ο ίδιος στον γιο του Αιήτη. Ωστόσο, τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής αποφάσισε να τον κάνει δώρο στην θεά Αφροδίτη. Ωστόσο η Αφροδίτη προτίμησε τον Όλυμπο.

Και συνεχίζει ο μύθος ότι προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Και μπορεί να είναι ένα απλό και πολύ ταπεινό κτίσμα αλλά μόνο για λίγο. Μέχρι να φτάσει εκεί το νερό. Και αυτό ήταν ένα κατόρθωμα του Σίσυφου, του παμπόνηρου βασιλιά της Κορίνθου, όταν μια φορά είδε τον Δία να απαγάγει την κόρη του Ασωπού. Είπε στον Ασωπό πού κρύβονταν, με αντάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στον λόφο. Έτσι ο Βράχος απέκτησε την πρώτη του κρήνη την περίφημη Πειρήνη.

Όσον αφορά τώρα τα ιστορικά γεγονότα, στους πρόποδες του βράχου ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος. Τότε ο απόκρημνος Ακροκόρινθος αποτελούσε λόγω θέσης ιδανική οχυρωματική θέση. Όπως είναι λογικό ένα τέτοιας σπουδαίας σημασίας από άποψη σημείου, θέση, δεν έμεινε αναξιοποίητη από τους Κορίνθιους. Αποφάσισαν λοιπόν και το έκαναν, να οχυρώσουν το βράχο δημιουργώντας την πρώτη οχυρωμένη ακρόπολη κατά την τυραννία του Περίαδρου και του πατέρα του Κύψελου τον 7ο πΧ αιώνα.

Στο εσωτερικό του φρούριου (ό,τι έχει απομείνει) υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’ όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους. Επίσης αν βρεθείς εκεί αξίζει σίγουρα να φτάσεις μέχρι το ψηλότερο του σημείο. Εκεί θα απολαύσεις μια μοναδική θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!

Το βίντεο από το κανάλι Up Drones του Youtube μας δίνει μια εικόνα του σημείου…