Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της

Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της

Βρίσκεται στο Κάβο Ντόρο και τα ίχνη της φαίνεται ήδη να ξεκινούν από τους μυθιστορικούς χρόνους

Άγνωστες πόλεις βυθισμένες κάτω από το νερό. Ιστορίες αιώνων και θρύλοι που συντροφεύουν διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τοποθεσίες για τις οποίες ελάχιστα γνωρίζουν οι περισσότεροι. Αυτά συναντάς μπροστά σου εξερευνώντας την Ελλάδα είτε την ηπειρωτική είτε τη νησιωτική. Μια τέτοια περίπτωση με ενδιαφέρουσα ιστορία που μπλέκει με το μύθο είναι η μυστηριώδης και αινιγματική πόλη Αρχάμπολη στην Εύβοια, όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv. Μια ελληνική πόλη του Κάβο Ντόρο που έχει μια παλιά και ιδιαίτερη ιστορία. Τα ίχνη της φαίνεται ήδη να ξεκινούν μυθιστορικούς χρόνους.

Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της

Όσον αφορά την παλιά πόλη της Αρχάμπολης θεωρείται ότι η κύρια πόλη η οποία υπήρχε, βυθίστηκε και ακόμη και σήμερα τα απομεινάρια αυτής μπορούν να διακριθούν στο βυθό. Αυτή την αινιγματική και εξαφανισμένη πολιτεία του Καφηρέα συνοδεύουν διάφοροι μύθοι και ιστορίες. Στην πραγματικότητα έως και σήμερα παραμένει εν μέρει αίνιγμα από ιστορική και όχι μόνο άποψη.

Αν μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από διάφορες ιστορικές αναφορές και μύθους θα λέγαμε ότι μπορεί να πρόκειται για μια ομηρική πόλη ή έναν μύθο που τελικά αναλύθηκε και πήρε οστά στο μυαλό μας παραπάνω απ’ όσο έπρεπε όντας απλώς ένας οικισμός. Αλλά και για την εξαφάνιση της πόλης έχουν ειπωθεί πολλά. Από το ότι χάθηκε λόγω τσουνάμι που προκλήθηκε από το ηφαίστειο της Σαντορίνης μέχρι το ότι χάθηκε από σεισμό και παλιρροιακό κύμα που δημιουργήθηκε μετά.

Είναι σίγουρο ότι η βυθισμένη πόλη και η αλλοίωσή της οφείλεται σε ένα ή και πολλά φυσικά φαινόμενα. Κάπου ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο κρύβεται η αλήθεια για την Αρχάμπολη, αυτή την αινιγματική πόλη στο Κάβο Ντόρο. Στα σίγουρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αρχαιολογικές έρευνες είναι ότι κάποτε εκεί υπήρχε οργανωμένος οικισμός. Τα λείψανα δείχνουν ότι αυτός τοποθετείται χρονολογικά από την κλασική περίοδο μέχρι και τον 1ο αι. π.Χ.

Και φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λείπει και ένας θρύλος. Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποτε εκεί υπήρχε μια σπουδαία αρχαία πόλη η οποία ξαφνικά ερημώθηκε μετά από μια φονική επιδρομή. Ο λαϊκός θρύλος λέει, λοιπόν, ότι οι αδικοχαμένοι που σφαγιάστηκαν εμφανίζονται τη νύχτα μέσα από τη θάλασσα ως φαντάσματα…