Σεϊντί: Το άγνωστο σημείο 1 ώρα από την Αθήνα που είχαν βρεθεί ίχνη Homo Sapiens

Σεϊντί: Το άγνωστο σημείο 1 ώρα από την Αθήνα που είχαν βρεθεί ίχνη Homo Sapiens

Εντυπωσιακές εικόνες από τη βραχοσκεπή

Πόσα μέρη προσπερνάμε καθημερινά και δεν μπορούμε να φανταστούμε την ιδιαίτερη ιστορία που μπορεί να κρύβουν. Πράγματα που μπορεί να είχαν συμβεί πριν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια και δεν μας πάει το μυαλό. Ένα τέτοιο μέρος βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Στην πραγματικότητα είναι ένα σπήλαιο στο οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες από αρχαιολόγους και έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία ευρήματα όπως αναφέρει το exploringgreece.tv. Το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στον Αλίαρτο Βοιωτίας και ενώ αναφέρεται στις βιβλιογραφίες ως σπήλαιο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βραχοσκεπή η οποία έχει μικρό βάθος. Το γεγονός ότι στο Σεϊντί βρέθηκαν ίχνη από Homo Sapiens, το καθιστούν ένα μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σεϊντί: Το σημείο που είχαν βρεθεί ίχνη Homo Sapiens

Πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αναλυτικές περιγραφές μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του Πάρι Βαρβαρούση με τίτλο «Σεϊντί, παλαιολιθική κατοίκηση στη Βοιωτία» (εκδ. Παπαζήση). Εκεί λοιπόν δίνονται πολλά στοιχεία για την εντυπωσιακή αυτή βραχοσκεπή η οποία βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Θήβας – Λιβαδειάς. Είναι μόλις τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Αλιάρτου. Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί τον περασμένο αιώνα ήρθαν στο φως παλαιολιθικά κατάλοιπα και πλειστοκαινική πανίδα μεγάλων θηλαστικών.

Επίσης στα κατώτερα στρώματα της βραχοσκεπής βρέθηκαν εντυπωσιακές λιθοτεχνίες από πυριτόλιθο όπως και ίχνη φωτιάς, οστά και δόντια θηλαστικών, υπολείμματα οστράκων, ακόμη και κατάλοιπα διατροφής των ενοίκων του. Κάποια από αυτά έχουν χρονολογηθεί ακόμη και 30.000 πριν. Είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό να έχει εντοπιστεί με ευρήματα τόσο κοντά στην Αθήνα το σημείο που ζούσαν Homo Sapiens.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Πάρι Βαρβαρούση ο Aυστριακός Josef Fischer τόνισε πως στο Σεϊντί οφείλεται το πρώτο ανασκαφικό υλικό Παλαιολιθικής εποχής στην Ελλάδα. Επιπλέον ο Καναδός αρχαιολόγος Nicolas Rolland έγραψε ότι η βραχοσκεπή αυτή έχει «συμβολική σημασία λόγω της πρωτογενούς γνώσης που πρόσφεραν τα πολιτισμικά του ευρήματα στην προϊστορική αρχαιολογία».

Αυτές οι ανασκαφές αλλά και η αποκάλυψη της συγκεκριμένης βραχοσκεπής θεωρείται θεμελιώδους σημασίας. Με αυτές τις έρευνες και τα ευρήματα άλλαξε ουσιαστικά ο χάρτης της Ελλάδας, που εμφανιζόταν μέχρι τότε χωρίς αποτύπωση παλαιολιθικών θέσεων.

Δες εντυπωσιακές εικόνες από το σημείο μέσα από το βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube.