Οκτώ λάθη που κάνουμε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό

Οκτώ λάθη που κάνουμε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό

Τι δεν πρέπει να κάνεις, για να μην χάνεις χρόνο και χρήμα

Τα ταξίδια είναι μέσα στις πρώτες επιθυμίες των περισσοτέρων ανθρώπων και ιδιαιτέρως στο εξωτερικό.

Ποιος άλλωστε δεν θέλει να αποκτήσει εμπειρίες, που δεν μπορεί στην πατρίδα του και αναμνήσεις που θα μοιραστεί με συγγενείς, φίλους και γνωστούς κατά την επιστροφή του. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάνουν λάθη, είτε κατά την προετοιμασία, είτε κατά την διάρκεια του ταξιδιού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει δυσκολίες και να του «κοστίσει ο κούκος αηδόνι».

Ποια είναι αυτά:

- Επιλέγεις να ταξιδέψεις μόνο σε πρωτεύουσες: Πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη, είναι ίσως από τις αγαπημένες των ταξιδιωτικών οδηγών και των πρακτόρων, ωστόσο καμία απ' αυτές δεν είναι τόσο συγκλονιστικές στην καθημερινότητα, όσο φαίνονται στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, μπορεί να πας στον Πύργο του Άιφελ ή στο Κολοσσαίο και για να μπεις μέσα, θα πρέπει να περιμένεις κάτι ώρες στην ουρά. Επιπλέον, θα σου κοστίσει πολύ πιο άκριβα, από το να επιλέξεις να ταξιδέψεις σε κάποια μικρότερη πόλη, που μπορεί να σου προσφέρει εμπειρίες και να σου κοστίσει λιγότερο.

- Ξοδεύεις πληρώνοντας την θέα: Οι περισσότεροι μπροστά στην ανάμνηση, δεν υπολογίζουν το κόστος. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί, που πληρώνουν πανάκριβα για ένα σνακ, συνοδευόμενο με την απαραίτητη σέλφι, με φόντο κάποιο διάσημο αξιοθέατο ή να αγοράσουν ένα σουβενίρ στο εν λόγω αξιοθέατο, πληρώνοντας το ακριβά.

- Μένεις στα προάστια: Η επιλογή καταλύματος μακριά από το κέντρο της πόλης, μπορεί να είναι πιο οικονομική, εκ πρώτης όψεως, όμως τελικά το κόστος σου έρχεται το ίδιο ή και περισσότερο, πληρώνοντας κόμιστρα μετακίνησης προς και από το κέντρο της πόλης, όπου συνήθως βρίσκονται τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.

- Θέλεις να τα δεις όλα: Όσοι ταξιδεύουν, θέλουν συνήθως να δουν και να απαθανατίσουν, όσα περισσότερα μπορούν από τον προορισμό τους. Στην πραγματικότητα όμως χάνουν χρόνο και χρήμα, σε αναμονές και μετακινήσεις. Για παράδειγμα, αν δεν σε ενδιαφέρουν οι εικαστικές τέχνες, δεν υπάρχει λόγος να επισκεφθείς το Λούβρο, απλά για να πεις ότι πήγες.

- Κάνεις κακό προγραμματισμό: Σε συνέχεια του παραπάνω, κάνεις το λάθος να μην συμβουλεύεσαι εκ των προτέρων ταξιδιωτικούς οδηγούς, όπου συνήθως αναφέρουν μεταξύ άλλων, ποιες μέρες κάποια από τα αξιοθέατα που σε ενδιαφέρουν, έχουν μειωμένη ή και δωρεάν είσοδο, με αποτέλεσμα να πληρώνεις ακριβά, κάτι που μπορείς να επισκεφθείς φθηνά ή και τσάμπα.

- Τρως σε εστιατόρια χωρίς να κάνεις έρευνα αγοράς: Η διατροφή είναι μία σημαντική δαπάνη σε ένα ταξίδι, όπου δεν έχεις την δυνατότητα να μαγειρέψεις. Έτσι, πολλοί κάνουν το λάθος, να επιλέξουν ένα εστιατόριο, χωρίς να κοιτάξουν, πριν καθίσουν, τις τιμές στο μενού, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πανάκριβα, κάτι που αλλού μπορούν να το φάνε πιο φθηνά. Επιπλέον, καλό είναι ο ταξιδιώτης να συμβουλεύεται κάποιους από τους έγκριτους ταξιδιωτικούς οδηγούς στο ίντερνετ, πριν επιλέξει που θα φάει, για να μην του σερβίρουν κάτι που δεν τρώγεται και πληρώσει και πανάκριβα.

- Αγοράζεις σουβενίρ χωρίς έρευνα αγοράς: Οι περισσότεροι επιστρέφοντας θέλουν να προσφέρουν σε συγγενείς και φίλους δωράκια από τον προορισμό που επισκέφθηκαν. Οι περισσότεροι όμως κάνουν το λάθος, να αγοράσουν σουβενίρ από καταστήματα στο αεροδρόμιο, το ιστορικό κέντρο της πόλης, το αξιοθέατο που επισκέφθηκαν. Τα ίδια ακριβώς σουβενίρ μπορεί να βρει κανείς πολύ φθηνότερα σε μαγαζάκια στα προάστια, σε υπαίθρια παζάρια και σε πάγκους που στείνουν φιλανθρωπικές οργανώσεις.

- Καταναλώνεις προϊόντα που βρίσκεις οπουδήποτε: Ανάμεσα στις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που μπορεί κάποιος να αποκτήσει σε έναν τόπο που επισκέπτεται, είναι και οι γευστικές. Κάθε τόπος έχει τα δικά του προϊόντα, που ενδεχομένως δεν θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πουθενά άλλου. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιλέγουν να καταναλώσουν εισαγόμενα προϊόντα, που πωλούνται παντού στον κόσμο, χάνοντας μία πολύτιμη εμπειρία.