Η πόλη που δεν έχει αστέγους – Ποιο το «μυστικό» και η λύση

Η πόλη που δεν έχει αστέγους – Ποιο το «μυστικό» και η λύση

Τη στιγμή όπως που σε μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα διογκώνεται το πρόβλημα υπάρχει και η εξαίρεση

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυστυχία, χωρίς στέγη και ευοίωνο μέλλον, αυξάνεται δραματικά σε πολλές χώρες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ψαλίδας που ανοίγει διαρκώς ανάμεσα σε εκείνους που κατέχουν τον πλούτο και σε εκείνους που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Τη στιγμή όμως που σε μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα, διογκώνεται το πρόβλημα όσων δεν έχουν στέγη, υπάρχει μια ευρωπαϊκή πόλη που αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση.

Στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι έχει σχεδόν εξαλειφθεί το πρόβλημα των αστέγων χάρη σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο. Τι μπορούν να μάθουν οι υπόλοιπες πόλεις από τους Φινλανδούς;

«Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι ότι υπήρχαν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες άστεγοι που περνούσαν τα βράδια τους σε πάρκα και δάση» λέει στο BBC, η αντιδήμαρχος της πόλης, Sanna Vesikansa.

«Ήταν ένα υπαρκτό πρόβλημα, αλλά πλέον δεν υφίσταται» συμπληρώνει. Τα τελευταία 30 χρόνια, η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης αποτέλεσε το επίκεντρο των διαδοχικών κυβερνήσεων στη Φινλανδία. Το 1987, σύμφωνα με στοιχεία, υπήρχαν περισσότεροι από 18.000 άστεγοι ενώ τα τελευταία στοιχεία, από το τέλος του 2017, δείχνουν ότι περίπου 6.600 άτομα ταξινομούνται χωρίς στέγη.

Οπότε, πώς τα κατάφερε η Φινλανδία;

Από το 2007, η κυβέρνησή ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική για το θέμα των αστέγων, στα θεμέλια της αρχής «Στέγαση πρώτης κατοικίας».

Με απλά λόγια, προσφέρουν σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή σε άστεγους μια σταθερή και μόνιμη κατοικία.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση τους παρέχει τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να σημαίνει αρωγή για την αντιμετώπιση ενός εθισμού, μέσω της εκπαίδευσης για την αξιοποίηση κάποιας δεξιότητας και βοηθώντας τους να καταρτιστούν επαγγελματικά.

Η προσφορά κατοικίας, είναι άνευ όρων. Ακόμη και αν κάποιος εξακολουθεί να είναι χρήστης ουσιών ή αλκοόλ, εξακολουθεί να μένει στο σπίτι ή στο διαμέρισμα, αρκεί να συνεργάζεται με τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι ένοικοι, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οποιοδήποτε ενοίκιο ενώ μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί συνολικά 403 διαμερίσματα στο Ελσίνκι και τη γειτονική πόλη Espoo