Η εντυπωσιακή διαδικασία από την οποία περνούν τα αεροπλάνα μετά το ταξίδι

Η εντυπωσιακή διαδικασία από την οποία περνούν τα αεροπλάνα μετά το ταξίδι

Ή αλλιώς, πώς βγαίνει από την... κατάψυξη ένα αεροπλάνο

Ο ψυχρός χειμώνας, με πολικές θερμοκρασίες, δεν είναι ευπρόσδεκτος για πολλούς λόγους όπως όταν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας και ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια για να... βγάλετε από την κατάψυξη το όχημα. Φανταστείτε λοιπόν να έχετε να... ξεπαγώσετε ένα ολόκληρο αεροσκάφος, ακολουθώντας ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα χωρίς να διαταράξετε το πρόγραμμα για χιλιάδες επιβάτες. Αυτή η διαδικασία λέγεται αποπαγοποίηση και δείτε παρακάτω πώς ακριβώς γίνεται.

Η Menzies Aviation, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών απομάκρυνσης πάγου από αεροσκάφη, ρίχνει φως στη (συναρπαστική) διαδικασία.

Αρχικά, ψεκάζουν με υγρό απόψυξης ολόκληρο το αεροπλάνο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί εξειδικευμένα μηχανήματα αποπάγωσης (στην περίπτωση αυτή, το Vestergaard Elephant Betas), τα οποία χρησιμοποιούνται για την ψεκασμό του υγρού. Όπως σημειώνει η Mirror, χρειάζονται περίπου 200 λίτρα υγρού.

Η ομάδα, ξεκινά τη διαδικασία από το κόκπιτ και καταλήγει στην ουρά και τα φτερά και από τα ψηλότερα έως τα χαμηλότερα σημεία του αεροσκάφους, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία σωστά και με ασφάλεια.

Η ισχύς του ψεκασμού συνδυάζεται με το θερμαινόμενο υγρό (κατασκευασμένο από ισχυρό αντιψυκτικό, νερό και μια ποικιλία πρόσθετων), για να καθαρίσει τον πάγο και το χιόνι από κάθε επιφάνεια.

Έπειτα, εφαρμόζεται σε όλες τις επιφάνειες αυτό που λέγεται αντιπαγετική προστασία. Η εταιρεία, την περίοδο 2017-2018 υπολογίζεται πως ψέκασε 7.00.000 λίτρα υγρό αποπάγωσης σε πάνω από 50.000 αεροσκάφη.