«The Heart of Malta»: Όταν η αρχιτεκτονική συμπληρώνει τη φύση στη Μάλτα

«The Heart of Malta»: Όταν η αρχιτεκτονική συμπληρώνει τη φύση στη Μάλτα

Η κατασκευή από ατσάλι που θα δένει με το φυσικό τοπίο

Η αψίδα από ασβεστόλιθο, γνωστή ως «Το Γαλάζιο Παράθυρο» ήταν για πάρα πολλά χρόνια ένα έμβλημα για τη Μάλτα. Η φύση δημιουργεί αλλά, δυστυχώς, η φύση καταστρέφει: μετά από μια καταιγίδα το 2017, η αψίδα κατέρρευσε στη θάλασσα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Svetozar Andreev προτείνει ένα καινούργιο τοπόσημο για το νησί της Μεσογείου: την «Καρδιά της Μάλτας». Μια καινούργια πολυγωνική κατασκευή με επιφάνειες από ατσάλι που θα λειτουργούν ως καθρέφτες, η οποία θα δένει με το φυσικό τοπίο και θα έχει το ίδιο μέγεθος και διαστάσεις με την αρχική αψίδα.

Ο Svetozar Andeev και η Elena Britanishskaya οραματίζονται έναν εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν μεγαλύτερο των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, σε πέντε ελιψοειδείς ορόφους, και ένα δυναμικό show με λέιζερ στο οποίο κάθε όροφος (ή σκαλοπάτι της σπείρας) θα αντιπροσωπεύει μια χιλιετία στη μαλτέζικη ιστορία.

Η πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στις αρχές της Μάλτας και ο Andreev περιγράφει το πρότζεκτ ως «ένα τέλειο μνημείο και σύμβολο της συγχώνευσης του μοντερνισμού και της φύσης, του χρόνου και της ιστορίας και ως μια απόδειξη του πείσματος του ανθρώπινου μυαλού» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.