Ένα επικό road trip στην… οροφή του κόσμου

Ένα επικό road trip στην… οροφή του κόσμου

Μια άγρια διαδρομή στην Κεντρική Ασία

Ο αυτοκινητόδρομος του Παμίρ εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 1.200 χιλιομέτρων και διασχίζει το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν και θεωρείται ένας από τους πιο «άγριους» δρόμους στον κόσμο - και για τον ατρόμητο ταξιδιώτη, ένα από τα πιο επικά οδικά ταξίδια.

Ο δρόμος περνάει μέσα από τοπία άγριας ομορφιάς, διασχίζει χιονισμένα βουνά και περάσματα άνω των 4.000 μ. και όπως γράφει το BBC, κατοικείται περισσότερο από λεοπαρδάλεις χιονιού παρά από ανθρώπους.

Το Παμίρ, η μεγάλη οροσειρά στη κεντρική Ασία, εκτείνεται από το δυτικό Σινκιάνγκ του Τατζικιστάν μέχρι και το ανατολικό Αφγανιστάν και δυτικά της Κίνας. Η συνολική έκτασή του είναι 8.400 τ.χλμ. και ορίζεται βόρεια από τα Υπεραλάϊα Όρη, ανατολικά από την οροσειρά Σαρικόλ, νότια από τη λίμνη Ζορκούλ και τον ομώνυμο ποταμό Παμίρ στα σύνορα με το Αφγανιστάν και δυτικά από τμήμα της κοιλάδας Πιάντζ.

Η λεωφόρος Παμίρ, φτιάχτηκε αρχικά από τους Ρώσους στα μέσα του 1800, από τις βρετανικές και ρωσικές αυτοκρατορίες που αγωνίστηκαν για έλεγχο στην Κεντρική Ασία.

Στη δεκαετία του 1900, οι Σοβιετικοί βελτίωσαν περαιτέρω τη διαδρομή, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ως επί το πλείστον ένας τραχύς δρόμος.