Να πώς μπορείτε να ταξιδεύετε με τον εκπληκτικό τρόπο του Anthony Bourdain

Να πώς μπορείτε να ταξιδεύετε με τον εκπληκτικό τρόπο του Anthony Bourdain

Πως θα μας συμβούλευε να ταξιδεύουμε για να αποκομίζουμε το μάξιμουμ της εμπειρίας

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο Anthony Bourdain ήταν ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες τύπους της εποχής μας.

Ήταν ο άνθρωπος που γεφύρωνε τα διατροφικά χάσματα των λαών και δίδαξε σε μια ολόκληρη γενιά πως ο κόσμος δεν είναι τελικά και τόσο διαφορετικός, παρά τις μεγάλες του διαφορές. Και βέβαια αν ήταν ένα πράγμα που ήξερε να κάνει καλά, αυτό ήταν να περιδιαβαίνει την υφήλιο με έναν ολότελα ιδιοσυγκρασιακό τρόπο, τον τρόπο του Anthony Bourdain. Να και πώς θα μας συμβούλευε να ταξιδεύουμε για να αποκομίζουμε το μάξιμουμ της εμπειρίας…

Να είσαι ταξιδιώτης, όχι τουρίστας: Κάνε τα πάντα αν πας στο Παρίσι, είχε πει σε συνέντευξή του στο Money, μόνο μην ανέβεις στον Πύργο του Άιφελ. Καθώς κάτι τέτοιο είναι «θανάσιμο για την ψυχή σου». Είπε επίσης να αποφεύγουμε τα τουριστικά μέρη, τις τεράστιες ουρές και τα ταξίδια με γκρουπ, αλλά και τις συμβουλές που συναντάμε σε μεγάλες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες.

Μη φτιάχνεις το πρόγραμμα με βάση την ασφάλεια και την καθαριότητα: Ο Bourdain ήταν πάντα ένας περιπετειώδης ταξιδευτής που άφηνε τη ζωή να τον πάει στον επόμενο προορισμό και το ίδιο συμβούλευε και τον κόσμο. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, παρατηρούσε ότι οι περισσότεροι ανησυχούν για πράγματα όπως η ασφάλεια και η καθαριότητα με τέτοιο τρόπο που περιορίζει δραστικά την ικανότητά τους να βιώσουν νέα πράγματα.

Μη διαβάζεις ταξιδιωτικούς οδηγούς, αλλά πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων: Ο γρηγορότερος τρόπος για τον ταξιδιώτη να αποκτήσει μια γενική αίσθηση για ένα νέο μέρος, είχε πει σε συνέντευξή του στο Shermans Travel, είναι μέσω της λογοτεχνίας. Ο Bourdain απέρριπτε τους τουριστικούς οδηγούς και καλούσε όλους μας να διαβάζουμε βιβλία για το μέρος που επισκεπτόμαστε: «Πρώην πράκτορες, υπάλληλοι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεν έχει σημασία πόσο παλιό είναι το βιβλίο, θα σου δώσει μια αίσθηση του πώς μυρίζει ένα μέρος, πώς το νιώθεις, τα περίπλοκά του, τις μικρές του ενοχλήσεις και τις απολαύσεις του».

Δεν χρειάζεται να επισκέπτεσαι μεγάλες πόλεις για να περνάς καλά: Αν υπάρχει κάτι που ξέρουμε για τον Anthony Bourdain, αυτό είναι το γεγονός ότι λάτρευε να πάει οπουδήποτε και με οποιονδήποτε. Ένιωθε εξίσου άνετα σε πολυτελές ξενοδοχείο και σε ένα καμαράκι τόσο δα, μιας και η ταξιδιωτική του φιλοσοφία εδραζόταν σε άλλα πράγματα. Εκείνος μας συμβούλευε πάντως να παίρνουμε τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο και να πάμε εκεί που δεν πάνε οι πολλοί…