Σε αυτή την πόλη μπορείς να πιεις ένα… Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Σε αυτή την πόλη μπορείς να πιεις ένα… Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μπύρα που δεν υπάρχει όμοιά της

Σε ένα μικρό κατάστημα ντόπιων εδεσμάτων στην ανατολική πλευρά του Canal de Lachine στο Μόντρεαλ του Καναδά, εκτός από γαλήνη, ηρεμία και ξεγνοιασιά μπορείς να πιεις σε ποτήρι ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

«Έριξα το περιεχόμενο του μπουκαλιού σε ένα παγωμένο ποτήρι. Μετά την πρώτη γουλιά, με "χτύπησε" αμέσως μια αδιαμφισβήτητη γεύση κωνοφόρου - σαν υγροποιημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή ήταν η πρώτη μου bière d'épinette, ή αλλιώς μπύρα ερυθρελάτη (αποκαλείται και νορβηγικό έλατο)», λέει ο δημοσιογράφος του BBC.

Παρά το όνομά του, το ποτό περιέχει αμελητέα ποσότητα αλκοόλ, μοιάζει περισσότερο με ένα τύπου αναψυκτικό παρά μια μπύρα λάγκερ ή έιλ.

Η Dany Roy είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Paul Patates. Παρόλο που η μπύρα ερυθρελάτης που παράγεται στο εργοστάσιο είναι εμπορικά διαθέσιμη σε πολλά καναδικά σούπερ μάρκετ, η ειδική μπύρα του Roy τον έχει μετατρέψει κάτι σαν τοπικό ήρωα.

Η εν λόγω μπύρα εμφιαλώνεται σε ένα μικρό δωμάτιο στην πίσω πλευρά του καταστήματος, και παρασκευάζεται με τον «παλιομοδίτικο τρόπο», μέσω ζύμωσης και μαγιάς (αν και η διαδικασία διαφέρει καθώς η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ελάχιστη). Παρόλο που η συνταγή έχει παραμείνει  σχετικά αμετάβλητη από τον περασμένο αιώνα, ο Roy ισχυρίζεται ότι η ιστορία της προέλευσης της μπύρας χάνεται στα βάθη των αιώνων.

«Αυτό που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι η μπύρα ερυθρελάτης δημιουργήθηκε από τους αυτόχθονες καθώς τη χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο», εξηγεί ο Roy στο BBC.

Πάντως, η περιβόητη μπύρα που βρίσκει κανείς στο κατάστημα, δεν έχει και πολλές ομοιότητες με αυτή των παλαιών ετών. Παλιά, ήταν ένα αφέψημα που οι αυτόχθονες το παρήγαγαν με το βράσιμο του φλοιού και των φύλλων των κωνοφόρων δέντρων και την έπιναν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

«Η μπύρα ερυθρελάτης, φτιάχνεται από μαύρο έλατο, είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο, ή από το αιθέριο έλαιο του έλατου που είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο...», σημειώνει ο ιδιοκτήτης αλλά ο ίδιος επιλέγει μια πιο μοντέρνα παρασκευή καθώς δεν βράζει πλέον τα κλαδιά αλλά το αιθέριο έλαιο το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει μια πιο καθαρή γεύση. Ακόμα κι αν η συνταγή και οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν αλλάξει, παραμένουν οι θεραπευτικές ιδιότητες της μπύρας.