Σε αυτή τη χώρα οι κάτοικοι πίνουν… χρυσό

Σε αυτή τη χώρα οι κάτοικοι πίνουν… χρυσό

Ένας ευλογημένος τόπος που ευδοκιμεί το πολύτιμο αυτό μέταλλο

Στις γύρω χώρες, η Μιανμάρ είναι γνωστή ως «η χώρα του χρυσού», και όταν ταξιδέψετε σε πόλεις όπως η Mandalay και η Yangon είναι εύκολο να καταλάβετε το γιατί. Ήδη από το παράθυρο του αεροπλάνου θα δείτε αστραφτερές βουδιστικές στούπες (ημισφαιρικές αρχιτεκτονικές δομές σαν ανάχωμα η οποία περιεχέι κειμήλια Βουδιστών) και παγόδες διασκορπισμένες σε όλη την ύπαιθρο, φωλιζόμενες ανάμεσα σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Από κοντά, δε γίνεται να μην συναντήσετε έναν επιχρυσωμένο βουδιστικό ναό- οι μεγαλύτεροι βρίσκονται σε λόφους στα κέντρα των πόλεων και οι μικρότεροι στη βάση παλιών δέντρων έξω από τα σπίτια των κατοίκων. Ο χρυσός κοσμεί σχεδόν όλους τους ναούς και υπάρχει εν αφθονία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Mandalay Business Forum, υπάρχουν πάνω από 700 χρυσοί ναοί στους λόφους του Mandalay και γύρω από την πόλη του Bagan, τα ερείπια 2.200 ναών φαίνονται διάσπαρτα στον ορίζοντα. Μεταξύ 11ου και του 13ου αιώνα, το Βασίλειο της Pagan (τώρα γνωστό ως Bagan) φιλοξενούσε περισσότερους από 10.000 ναούς. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου ο Βουδισμός επεκτάθηκε στη Μιανμάρ, αν και ο Βουδισμός χρονολογείται αιώνες πριν.

Στη Μιανμάρ, ο χρυσός είναι ιερός. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού είναι Βουδιστές, σύμφωνα με το έργο Θρησκευτικής Γραμματείας του Χάρβαρντ, ενώ ο χρυσός έχει τεράστια σημασία γι 'αυτούς καθώς αντιπροσωπεύει τον ήλιο, ο οποίος συνδέεται με ιδιότητες όπως η γνώση και η φώτιση. Ο λαός λοιπόν κάνει προσφορές στον Βούδα διακοσμώντας τους ναούς σε όλη τη χώρα, με- τι άλλο;- χρυσό.

Ωστόσο, το πολύτιμο αυτό μέταλλο δεν χρησιμοποιείται μόνο στους ναούς: η προσκόλληση στο χρυσό είναι τέτοια που μπορεί να βρεθεί και σε πολλά άλλα πράγματα όπως σε συνταγές της παραδοσιακής ιατρικής, μέχρι στις κρέμες προσώπου και μερικές φορές προστίθεται ακόμη και σε ποτά ή φαγητά. Σε ειδικές περιπτώσεις, τα φύλλα χρυσού μπορούν να προστεθούν στο ρύζι και τα φασόλια, και τα τοπικά οινοπνευματώδη ποτά ανακατεύονται με χρυσά φύλλα, που καταναλώνονται σε ειδικές περιστάσεις. Ο χρυσός κυριολεκτικά αποτελεί το Α και το Ω σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.