Το ελληνικό νησί από το οποίο ξεκίνησε το τέλος του κόσμου

Το ελληνικό νησί από το οποίο ξεκίνησε το τέλος του κόσμου

Ύμνος του CNN για το νησί της Αποκάλυψης

Το νησί της Πάτμου, που «κάθεται» κάτω από τον τέλειο γαλάζιο ουρανό στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου, μπορεί να μοιάζει με έναν τυπικό προορισμό διακοπών στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι.
Εδώ ξεκίνησε το τέλος του κόσμου.

Αυτός είναι ο τόπος από τον οποίο τα σιωπηρά οράματα για την τελική κατάρρευσης της ανθρωπότητας ξεπήδησαν - εμπνέοντας τον Άγιο Ιωάννη να γράψει το Βιβλίο της Αποκάλυψης- Η Πάτμος κατά τη θρησκευτική ιστορία γίνεται γνωστή από τον 1ο αιώνα από την παρουσία εκεί ως εξόριστου για δύο χρόνια του Ιωάννου του Θεολόγου, μαθητή του Ιησού, ο οποίος βρισκόμενος στη σπηλιά της Αγίας Άννας συνέγραψε το «Ευαγγέλιο» (πιθανώς) και την «Αποκάλυψη»

Εδώ, το ελληνικό Ορθόδοξο παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, περικλείει τη σπηλιά όπου ο Ιωάννης λέγεται ότι είδε οράματα που ερμηνεύτηκαν ως η τελική κρίση, γράφει το CNN στο οδοιπορικό του στο ελληνικό νησί.

«Εδώ είναι το σημείο όπου εισήλθε η φωνή του Θεού και μίλησε με τον Άγιο», αναφέρει στο αμερικανικό μέσο ο φύλακας της σπηλιάς, δείχνοντας τη σχισμή πάνω σε ένα βράχο. Η σχισμή καταλήγει σε ένα τριπλό σημείο, που θεωρείται ότι συμβολίζει την ιερή τριάδα του Χριστιανισμού - Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

Ιερό νησί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο μοναχοί ζουν σήμερα σε κελιά πάνω από το σπήλαιο, αλλά η κύρια εστία της θρησκευτικής δραστηριότητας στην Πάτμο - γνωστή ως «ιερό νησί» - είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ένα επιβλητικό κάστρο που αναδύεται πάνω από το νησί.

Ιδρύθηκε το 1088 και χτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι ο απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.

«Πριν από μερικά χρόνια συμμετείχαμε σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον θρησκευτικό τουρισμό μαζί με μέρη όπως το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία και η Λούρδη στη Γαλλία», λέει ο Πανάγος Ευγενικός, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. «Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η θρησκεία από μόνη της δεν αρκεί για να προσελκύσει τουρίστες - πρέπει να υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας έλξης που στην περίπτωση της Πάτμου, είναι οι παραλίες και η ομορφιά της Χώρας, η πρωτεύουσά μας», συμπληρώνει.

Η Πάτμος, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων δεν διαθέτει αεροδρόμιο αλλά προσελκύει VIP προσωπικότητες από όλο τον κόσμο λόγω της ηρεμίας του - οι Ντέιβιντ Μπάουι και Τζόρτζιο Αρμάνι ήταν ανάμεσα στους διάσημους που το επισκέπτονταν για πολλά χρόνια.

Στην πραγματικότητα, αρκετοί έχουν κάνει την Πάτμο σπίτι τους και προσπάθησαν να ωφελήσουν το νησί. Ο Nicholas Negroponte από το Media Lab της MIT εγκατέστησε στο νησί σύστημα Wi-Fi για όλους, για να έχει ο καθένας ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο άρθρο και για το γεγονός ότι στο νησί απαγορεύεται ο γυμνισμός.