Πόλη χωρίς… πόρτες – Χωρίς κλειδαριές αστυνομικό τμήμα και τράπεζα

Πόλη χωρίς… πόρτες – Χωρίς κλειδαριές αστυνομικό τμήμα και τράπεζα

Η πίστη στη θεότητα Shani της μικρής κοινότητας Shani Shingnapur στην Ινδία προσφέρει προστασία

Η Shani Shingnapur είναι μια μικρή πόλη περίπου 200 κατοικιών στην περιοχή Ahmednagar της Maharashtra της Ινδίας όπου πολλοί προσκυνητές έρχονται να προσκυνήσουν τον ινδουιστικό θεό Shani.

Εδώ θα βρείτε έναν από τους πιο εκλεκτούς ναούς του Shani στη χώρα, ενώ οι κάτοικοι της Shani Shingnapur τον όρισαν παμψηφεί ως προστάτη τους. Το αξιοπερίεργο σε αυτό τον τόπο, είναι ότι λόγω ενός θρύλου που έχει ζωή 300 έτη, κανένα σπίτι στο χωριό δεν έχει πόρτες. Και αυτό δεν αφορά μόνο στις κατοικίες αλλά επεκτείνεται και στα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή μέχρι το αστυνομικό τμήμα, ακόμη και στην τράπεζα! Πράγματι, στη Shani Shingnapur δεν υπάρχει ούτε ένα κατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε κλειδαριές και κλειδιά.

Το ιερό Shani είναι ένας μαύρος μονόλιθος 1.5 μ. και είναι εγκατεστημένος σε μια πλατφόρμα χωρίς κάλυμμα από οποιαδήποτε πλευρά. Ο ναός παραμένει ανοιχτός όλο το 24ωρο.

Οι ντόπιοι, γράφει το BBC, συνεχίζουν να ζουν σε απλά και λειτουργικά καταλύματα που παραμένουν ανοιχτά όλες τις εποχές με απλές κατασκευές αντί για πόρτες. Οι κουρτίνες για παράδειγμα μπορούν να παρέχουν μια κάποια προστασία της ιδιωτικής ζωής, και το κόντρα πλακέ μερικές φορές προστατεύει το κάτω μισό της πόρτας για να κρατήσει μακριά τα αδέσποτα ζώα.

Και όχι, τα σπίτια δε μένουν ξεκλείδωτα μόνο όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι μέσα, αλλά παραμένουν χωρίς ασφάλεια ακόμη και όταν απουσιάζουν για δουλειές ή και όταν ταξιδεύουν. Κι αυτό γιατί δεν ανησυχούν για την ασφάλεια των σπιτιών και των αντικειμένων τους: έχουν ακλόνητη πίστη στον προστάτη τους. «Αν κάποιος είναι ανέντιμος ή προσπαθήσει να κλέψει στο χωριό, τότε δε θα μπορεσει να αποφύγει την τιμωρία του Shani και θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του», λέει ο Dyaneshwar Kudalkar, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων. Φυσικά, εδώ ο δείκτης εγκληματικότητας είναι σχεδόν μηδενικός.

Η τράπεζα χωρίς κλειδαριές

Τον Ιανουάριο του 2011, εγκαινιάστηκε ένα υποκατάστημα της United Commercial Bank στη Shani Shingnapur με την πρωτοτυπία πως δε διέθετε και δε διαθέτει κλειδαριά- το πρώτο του είδους της στη χώρα - διατηρώντας με αυτό τον την παράδοση του χωριού. Πάντως, ο διευθυντής του καταστήματος, Mangesh Rakshe επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα και τα πολύτιμα έγγραφα είναι ασφαλή: αν και η πόρτα δε διαθέτει συμβατική κλειδαριά, έχει πόρτες και χρησιμοποιείται ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά με τηλεχειρισμό.