Θάσος, το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου

Θάσος, το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου

Τοπία εκπληκτικά, δάση και σπηλιές, χαράδρες, ελαιώνες και γραφικές παραλίες

Αν έπρεπε κάποιος να περιγράψει το νησί της Θάσου μόνο με φράσεις θα ήταν αρκετές οι: Άπλετο φως. Καθαρές θάλασσες. Πανέμορφες παραλίες. Πέτρινα χτίσματα. Λευκό μάρμαρο. Μνήμες και παραδόσεις. Μία ευκαιρία για απόδραση.

Η Θάσος κατά γενική ομολογία παραμένει το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, παρά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού.

Από τα μεγαλύτερα προνόμια της Θάσου, θεωρούνται οι μοναδικές φυσικές της ομορφιές, που όμοιές τους δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου. Τοπία εκπληκτικά, δάση και σπηλιές, χαράδρες, ελαιώνες και γραφικές παραλίες.
Η περιήγησή ξεκινά από την παραλία της Μακρύαμμου και συνεχίζεται στην Παναγία, τη Χρυσή Αμμουδιά, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα, την Αλυκή, την Αστρίδα, τον Ποτό και τον Θεολόγο. Το άγριο φυσικό τοπίο με τις απότομες καταπράσινες χαράδρες και τις καταπληκτικές ακρογιαλιές, έρχεται σε αντίθεση με την ήρεμη ομορφιά, το απαλό αγκάλιασμα θάλασσας και στεριάς στις άβαθες ακτές στα νότια του νησιού.

Από το εντυπωσιακό Υψάριο στις μαγευτικές παραλίες

Διοικητικά η Θάσος, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. απέναντι από τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας, σε μικρή απόσταση από την Κεραμωτή και τις εκβολές του Νέστου.
Το ψηλότερο σημείο του νησιού, είναι το Υψάριο (ή Ψαριό όπως το λένε οι ντόπιοι), με ύψος 1.127 μ., η κορυφή της μεγάλης οροσειράς που διασχίζει το νησί. Στο Υψάριο τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το Αστροκάμπινγκ, όπου συμμετέχουν πολλά άτομα που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες δράσεις αλλά και εργαστήρια με αντικείμενο την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, την οργανωμένη φωτογράφηση, τη μελέτη αντικειμένων καθώς και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά.
Γύρω από το Υψάριο απλώνονται οι δαντελένιες ακτές του νησιού. Η Θάσος, αποτελεί έναν ενιαίο δήμο, με πρωτεύουσα το Λιμένα. Εκεί, όπως και στα Λιμενάρια, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά η κάθε τοπική κοινότητα κρύβει τις δικές του ομορφιές.

Ο Λιμένας

Η Θάσος σήμερα είναι ένας πανέμορφος τουριστικός τόπος, με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, άρτιο οδικό δίκτυο, κέντρο υγείας και άμεση πρόσβαση στη στεριά, χάρις στα πλοία και το ιπτάμενο δελφίνι, που ξεκινούν από το λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας. Μια μικρή, γραφική κοινότητα, με χαμηλά σπίτια και κεραμιδένιες σκεπές. Είναι η κοινότητα στην οποία διαδραματίζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στο νησί. Ο Λιμένα ξυπνά μνήμες από μια άλλη εποχή αφού η αρχαία πόλη συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη. Παντού μέσα στο Λιμένα υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο επισκέπτης καθώς κάνει βόλτα στους στενούς δρόμους ανακαλύπτει μοναδικής ομορφιάς εικόνες.

Το «Πήλιο» της Θάσου

Το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι ένας προορισμός που πρέπει όλοι να επισκεφθούν ερχόμενοι στη Θάσο. Είναι ένα μικρό Πήλιο. Και μπορεί για πολλούς από τους τουρίστες το παραδοσιακό χωριό της Παναγίας να παραμένει αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, ωστόσο το Καζαβίτι αποτελούσε και αποτελεί έναν τόπο ασύγκριτης ομορφιάς.

Τα κοσμοπολίτικα Λιμενάρια

Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό που αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Το λιμάνι των Λιμεναρίων, άρχισε να αποκτά εμπορική σημασία, από το 1903, όταν άρχισαν να φορτώνονται εκεί ορυκτά που εκμεταλλευόταν μια μεγάλη ξένη εταιρία. Η έδρα της εταιρίας, είναι ένα μεγάλο κτίριο, γνωστό ως «Παλατάκι» που βρίσκεται πάνω από το γραφικό λιμανάκι των ψαράδων. Η ανάπτυξη όμως του χωριού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Τους θερινούς μήνες, τα Λιμενάρια γεμίζουν και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο.

Η αρχοντική Μακρύαμμος

Είναι μια πανέμορφη γραφική παραλία, που βρίσκεται στα ανατολικά του Λιμένα. Είναι ένας πανέμορφος γραφικός ήσυχος κόλπος κοντά στην πόλη, με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από καταπράσινα πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατελείωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Στην παραλία, υπάρχει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με μπανγκαλόου από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Τα μικρά γραφικά σπίτια σπαρμένα μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων αποτελούν ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές.