Η ήρεμη δύναμη της Κύθνου

Η ήρεμη δύναμη της Κύθνου

Αν και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αττική, το νησί δεν θεωρείται top καλοκαιρινός προορισμός

Αν και ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων,και σε κοντινή απόσταση από την Αττική, η Κύθνος είναι από τους προορισμούς αυτούς που σε κερδίζουν αμέσως, αν και δεν είναι και τόσο προβεβλημένος.
Είναι όμως η αυθεντική ατμόσφαιρα των οικισμών της, οι ήπιες γραμμές του τοπίου της και οι δεκάδες παραλίες της- όπως η φημισμένη Κολώνα της φωτογραφίας - που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα σε Τζιά και Σέριφο, και το ονομάζεται επίσης και Θερμιά, όνομα που αποδίδεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Η Κύθνος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς τα πρώτα ίχνη του ανθρώπου στο νησί εντοπίζονται στο τέλος της Μεσολιθικής Εποχής, περίπου 10.000 χρόνια από σήμερα.

Το πιο γνωστό μέρος της είναι αναμφίβολα ο οικισμός Κανάλα με τη φημισμένη Παναγιά του. Ο οικισμός χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, στη θέση του αρχικού ναού, όπου, όπως λέγεται ντόπιοι ψαράδες βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα ανασύρθηκε από τα δύχτια ψαράδων στο στενό (κανάλι) ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο, εξ ού και η ονομασία Κανάλα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Μεσαριά. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί είναι η Δρυοπίδα, τα Λουτρά, με τις πηγές, και η Παναγιά Κανάλα. Λιμάνι της Κύθνου είναι ο Μέριχας.

ΚΥΘΝΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ