Το νησί όπου βασιλεύουν και διοικούν μόνο γυναίκες!

Το νησί όπου βασιλεύουν και διοικούν μόνο γυναίκες!

Οι άντρες απουσιάζουν στη... θάλασσα

Χαμένο στη Βαλτική Θάλασσα λίγο έξω από τις ακτές της Εσθονίας, ένα μικρό νησί φιλοξενεί μία από τις τελευταίες μητριαρχικές κοινωνίες του κόσμου. Οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για αυτήν την κοινότητα των 600 ψυχών εδώ και αιώνες. Είναι το νησί Kihnu και στη περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι υπάρχουν άντρες οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ψαράδες και απουσιάζουν για μήνες στη θάλασσα αφήνοντας πίσω τα γυναικόπαιδα. Οπότε, εξαιτίας της απουσίας τους, οι γυναίκες «τρέχουν» το νησί και προφυλάσσουν ακόμα και την παράδοση και τα έθιμα του τόπου.

Στο Kihnu, οι λαϊκές παραδόσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και έχουν ύψιστη σημασία για την κοινότητα και οι γυναίκες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση αυτού του πολιτισμού. Τα παιδιά διδάσκουν παραδοσιακά μουσικά όργανα στο σχολείο καθώς και τη διάλεκτο του Kihnu και οι γυναίκες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, φορούν υπερήφανα τα παραδοσιακά ρούχα.

Οι ντόπιοι συχνά συναθροίζονται στο κοινοτικό κέντρο, τα οποίο αποτελεί και το μουσείο του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

Το 2003, η UNESCO αναγνώρισε τη γλώσσα του Kihnu, ως πολιτιστική κληρονομιά  της ανθρωπότητας.