Το χωριό της Σερβίας με το άγνωστο βαμπίρ που ψάχνει τουρίστες

Το χωριό της Σερβίας με το άγνωστο βαμπίρ που ψάχνει τουρίστες

Ο θρύλος του Πέταρ Μπλαγκόγεβιτς που... στοιχειώνει το Κισίλιεβο

Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε τα Καρπάθια Όρη της Ρουμανίας ως το «σπίτι» του πιο διάσημου βρικόλακα, του Κόμη Δράκουλα. Όμως ένα άσημο χωριό της Σερβίας έχει το δικό του βαμπίρ, και ελπίζει να προσελκύσει τουρίστες επενδύοντας σε αυτόν τον λιγότερο γνωστό θρύλο.

Στο χωριό Κισίλιεβο της Σερβίας, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου, υπάρχει ένας τάφος χωρίς επιγραφή. Ο θρύλος λέει ότι είναι ο τάφος του Πέταρ Μπλαγκόγεβιτς, ενός χωρικού που πέθανε το 1725.

«Έχουμε ένα πράγμα που κανένα άλλο χωριό στον κόσμο δεν έχει, έχουμε το βαμπίρ του Κισίλιεβο», δήλωσε στο Reuters ο λαογράφος Μίρκο Μπόγκιτσιτς, που ελπίζει πως το Κισίλιεβο θα εξελιχθεί σε ένα θεματικό χωριό, όπου τα σπίτια και οι ενδυμασίες των κατοίκων θα παραπέμπουν στον 18ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον Μπόγκιτσιτς, ο Πέταρ Μπλαγκόγεβιτς επέστρεψε από τον άλλο κόσμο για να βασανίσει την οικογένεια και τους γείτονές του, πηγαίνοντας στα κοντινά σπίτια για να απαιτήσει τροφή ή παπούτσια και στραγγαλίζοντας τα θύματά του.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι παρόμοιες δοξασίες υπάρχουν πολλές στην ευρύτερη περιοχή, όμως ο Μπόγκιτσιτς υποστηρίζει πως εδώ υπάρχει μία σημαντική διαφορά: η νεκρανάσταση του Μπλαγκόκεβιτς είχε καταγραφεί την περίοδο εκείνη από τον Φρόμπαλντ, έναν απεσταλμένο της τότε κυρίαρχης μοναρχίας των Αψβούργων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε εκείνη την εποχή σε εφημερίδα της Βιέννης, οι τρομοκρατημένοι χωρικοί του Κισίλιεβο ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα, η οποία οδήγησε τελικά στο άνοιγμα του τάφου του Μπλαγκόγεβιτς. «Βρήκαν το σώμα του απείραχτο, με το μούσι και τα νύχια του εμφανώς πιο μεγάλα... ετοίμασαν γρήγορα έναν ξύλινο πάσσαλο και του τον κάρφωσαν», εξήγησε ο Μπόγκιτσιτς, κρατώντας στο χέρι μία φωτοτυπία του δημοσιεύματος. Ο Φρόμπαλντ, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρατήρησε ότι από τις πληγές του Μπλαγκόγεβιτς έρρεε φρέσκο, κατακόκκινο αίμα.

Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, το Κισίλιεβο, αλλά και οι παραπλήσιες τουριστικές πόλεις Σρέμπρνο Γεζέρο και Βέλικο Γκραντίστε, ελπίζουν να επωφεληθούν από τον θρύλο του «βαμπίρ του Κισίλιεβο», προσελκύοντας κύματα τουριστών, έστω κι αν ο Κόμης Δράκουλας θα είναι πάντα πιο διάσημος και... εμπορικός.