Ταξίδι στη Μεσσήνη της… Σικελίας

Ταξίδι στη Μεσσήνη της… Σικελίας

Η μαγευτική πόλη της Magna Grecia που θυμίζει Ελλάδα

Η Μεσσήνη (ιταλ. Messina) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, στην ευρύτερη περιοχής της Magna Grecia (Σικελία - Καλαβρία - Απουλία).

Η πόλη ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Ευβοείς αποίκους ως Ζάγκλη και λίγο αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα, προς τιμή της πελοποννησιακής Μεσσήνης.

Ο πληθυσμός του κέντρου της πόλης ανέρχεται στους 250.000 κατοίκους, ενώ μαζί με τα περίχωρα οι κάτοικοι φτάνουν τους 500.000. Χτισμένη αμφιθεατρικά, σε μία ονειρική τοποθεσία πάνω στη θάλασσα, η Μεσσήνη περιβάλλεται από πορτοκαλεώνες, αμπέλια και ελιές, θυμίζοντας έντονα ελληνικό τοπίο.

 Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στο Στενό της Μεσσήνης, που χωρίζει το βορειοανατολικό άκρο της νήσου Σικελίας (ο Πούντα ντελ Φάρο στο λιμάνι της πόλης βασικό αξιοθέατο) από το νοτιοδυτικό άκρο της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία. Μάλιστα, μια φυσική δίνη στο βόρειο μέρος του στενού έχει συνδεθεί με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Σκύλλας και Χάρυβδης.

Πλούσια σε ιστορία, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ερείπια αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών θεάτρων και ναών αλλά και επιβλητικές μεσαιωνικές εκκλησίες.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ταορμίνα, η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Σικελίας, με το Ελληνορωμαϊκό αρχαίο θέατρο και την επιβλητική θέα του Ηφαιστείου της Αίτνας.

Ο Σεισμός της Μεσσήνης

Το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου του 1908, έγινε ο «σεισμός της Μεσσήνης και του Ρέτζιο ντι Καλάμπρια». Τα 7,1 Ρίχτερ ισοπέδωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις πόλεις Μεσσήνη και Ρέτζιο ντι Καλάμπρια ενώ ο σεισμός εκτιμάται ότι σκότωσε 75 ως 200 χιλιάδες ανθρώπους, κάτι που τον καθιστά τον πιο πολύνεκρο σεισμό στην ευρωπαϊκή ιστορία.