Πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά τις μάσκες οξυγόνου

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά τις μάσκες οξυγόνου

Δώστε προσοχή στις οδηγίες των αεροσυνοδών

Μερικές δεκάδες χιλιάδες πόδια ψηλά στον αέρα, τα στρώματα αέρος είναι πιο λεπτά, άρα οι καμπίνες του αεροπλάνου χρησιμοποιούν ένα σύστημα υπό πίεση για να βοηθούν τους επιβαίνοντες να αναπνέουν κανονικά. Αν βρεθείτε ποτέ σε μια έκτακτη κατάσταση κατά την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις μάσκες οξυγόνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα τοιχώματα θα πρέπει να καλύπτουν καλά τη μύτη και το στόμα, προσαρμόζοντας ανάλογα τα ελαστικά λουριά.

Η μάσκα δε χρειάζεται να είναι απόλυτα σφιχτή για να παρέχει οξυγόνο. Ακόμα κι αν η μάσκα φαίνεται ότι είναι πολύ μικρή ή απλά νιώθετε πιο άνετα αν τη τοποθετήσετε μόνο στο στόμα σας, η χρήση της με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να επηρεάσει την ποσότητα οξυγόνου που θα λάβετε.

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, οι μάσκες παρέχουν στους επιβάτες αρκετό οξυγόνο ώστε να αποτραπεί μια δυσάρεστη έλλειψη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε ύψος έως και 40.000 πόδια. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο όταν χρησιμοποιείται σωστά. Η αναπνοή μόνο από το στόμα μπορεί να εμποδίσει μια επαρκή ροή οξυγόνου στους πνεύμονές σας.

Σκεφτείτε ως εξής: Όταν αναπνέετε με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό, ένα από τα πρώτα πράγματα που σας λένε να κάνετε είναι να αναπνέετε ήρεμα από τη μύτη. Η μύτη είναι στην πραγματικότητα η κύρια, άμεση οδός προς τους πνεύμονες. Χρησιμοποιώντας τη μύτη σας για να αναπνεύσετε δημιουργεί επίσης μεγαλύτερη πίεση αέρα και δίνει στον πνεύμονα περισσότερο χρόνο για να απομακρύνει το οξυγόνο από τον αέρα, σύμφωνα με το Livestrong. Η αναπνοή από το στόμα θεωρείται αναποτελεσματική και μπορεί να προκαλέσει υπεραερισμό, αντί να την αποτρέψει.