Αν βαρεθήκατε την Βενετία, πηγαίνετε στο Αβέιρο

Αν βαρεθήκατε την Βενετία, πηγαίνετε στο Αβέιρο

Η Βενετία της Πορτογαλίας βρίσκεται ανάμεσα σε Λισαβόνα και Πόρτο

Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Aviarium, δηλαδή τόπο συγκέντρωσης πουλιών. Κάθε γωνιά της πόλης περικυκλώνεται από νερό και σήμερα το Αβέιρο το αγκαλιάζει η Ria, μια λιμνοθάλασσα 65 τ. χλμ., που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τον ανοιχτό ωκεανό.

Λόγω του υδάτινου στοιχείου της, η πόλη ονομάζεται Βενετία της Πορτογαλίας. Έχει όλα όσα χαρακτηρίζουν την Βενετία, αλλά με έντονο πορτογαλικό χρώμα: κανάλια, γέφυρες και φυσικά πορτογαλικές «γόνδολες» -  οι παραδοσιακές ξύλινες μακρόστενες βάρκες με τις πολύχρωμες παραστάσεις στην πλώρη, συχνά διακοσμημένες και με τα περίφημα πλακάκια Αζουλέζου, που ονομάζονται «μολισέιρους».

Εκτός από μια βόλτα στα κανάλια, ο επισκέπτης θα μαγευτεί επίσης από τα πολύχρωμα ριγέ υπερυψωμένα σπίτια των ψαράδων. Έχουν βαφτεί έτσι για να τα ξεχωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους μέσα στην ομίχλη όταν βρίσκονται στο πέλαγος και είναι υπερυψωμένα για να μη φράζει την είσοδό τους η μετακινούμενη από τον αέρα άμμος.

Μία βόλτα στην παλιά πόλη δεν θα απογοητεύσει κανέναν:  παλιά και στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα αρ νουβό κτίρια και μικρές γραφικές πλατείες που γεμίζουν υπαίθρια καφέ από την άνοιξη και μετά.

Πληροφορίες

Αβέιρο / Πορτογαλία

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Η απευθείας πτήση για τη Λισαβόνα είναι 4 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και 6 ώρες και 5 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου. Από τη Λισαβόνα φτάνει κανείς στο Αβέιρο με τρένο σε 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου.