Το ειδυλλιακό θέρετρο που έγινε πρωτεύουσα δολοφονιών

Το ειδυλλιακό θέρετρο που έγινε πρωτεύουσα δολοφονιών

Το αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας απειλεί να μετατρέψει την περιοχή σε πόλη-φάντασμα

Το πιο δημοφιλές hotspot διακοπών του Μεξικού, έχει μετατραπεί σε παράδεισο συμμοριών, καθώς η βία στην πόλη που λατρεύουν οι τουρίστες κλιμακώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Κανκούν καταγράφηκαν περί τις 14 δολοφονίες σε μόλις 36 ώρες - το υψηλότερο από ποτέ στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το Noticaribe.

Οι αριθμοί ξεπερνούν το προηγούμενο ιστορικό βίας στην πόλη με εννέα φόνους σε μια ημέρα, στις 25 Νοεμβρίου 2004.

Σύμφωνα με τα διεθνή μίντια, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί στο Κανκούν από τις αρχές του 2018, καθώς τα καρτέλ του Μεξικού συνεχίζουν να εξαπλώνουν το φόβο μέσω της χώρας.

Το αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας του μεξικανικού τουριστικού κέντρου, απειλεί να μετατρέψει το θέρετρο σε πόλη-φάντασμα, με τις περισσότερες δολοφονίες στο Κανκούν να παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Μέσα από ένα ακμάζον εμπόριο ναρκωτικών και εκτεταμένη βία, ο φόβος είναι υπαρκτός και απειλεί να επηρεάσει τον τομέα του τουρισμού στη χώρα που κερδίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και κινδυνεύουν να χαθούν.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Krishnan Guru-Murthy ταξίδεψε πρόσφατα στο Μεξικό για την εκπομπή Dateline του SBS για να διερευνήσει γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές δολοφονίες.

«Βρισκόμαστε σε ένα μέρος με την πιο όμορφη θέα στον κόσμο και είμαστε οι μόνοι άνθρωποι εδώ», τονίζει ο δημοσιογράφος από την κύρια παραλία του Κανκούν.

Αργότερα, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, βρέθηκε στη μέση μιας σκηνής του εγκλήματος - ένας άντρας είχε πυροβοληθεί στην άμμο.

Τέσσερις άνδρες είχαν εισβάλει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και επιτέθηκαν στον άνδρα, ο οποίος αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο.

Ο Guru-Murthy δε παρέλειψε να αναφέρει πως έμεινε έκπληκτος από την έλλειψη αστυνομικής παρουσίας, με πολλούς τουρίστες να αγνοούν την φρικτή θέα λίγα μόλις μέτρα μακριά. «Είναι σαν να  θέλει η αστυνομία να κρύψει κάτω από το χαλί ότι συμβαίνει».