2η Μέρα: Σε εξέλιξη οι αγώνες

Του Μάνου Ρούδα

Με πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες ξεκίνησαν οι ιστιοδρομίες της 2ης ημέρας του Spetses Classic Yacht Race 2013.

Η κατηγορία των κλασικών σκαφών έκανε μια παλινδρομική διαδρομή, επίδειξη δεξιοτεχνίας, αλλά και χάρης, με τα σκάφη να περνούν μόλις μερικά μέτρα από την προβλήτα του Poseidonion Grant Hotel που φιλοξενεί τη διοργάνωση. Η ιστιοδρομία τους κράτησε σχεδόν 3 ώρες με έντονο συναγωνισμό και εντυπωσιακά στιγμιότυπα, με τα σκάφη να κοντράρονται και να μονομαχούν μεταξύ τους για μια καλύτερη θέση στην κατάταξη.

Για την κατηγορία των παραδοσιακών σκαφών και καϊκιών, έγινε μια ιστιοδρομία περίπλου σημαντήρων, με τον τερματισμό να δίνεται ακριβώς μπροστά από τη βεράντα του Ποσειδωνίου. Και η 3η κατηγορία με τις παραδοσιακές λέμβους αγωνίστηκε με εξαιρετικές συνθήκες, τιμώντας την παράδοση και προσφέροντας πλούσιο θέαμα στους πολλούς θεατές που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην ημέρα τα πληρώματα των παραδοσιακών καϊκιών, που απέδειξαν πόσο όμορφα και γρήγορα μπορούν να ταξιδέψουν με ευνοϊκό καιρό. Μικρά αλλά και μεγαλύτερα σκαριά, που είχαν αρχικά ναυπηγηθεί ως φορτηγά ή αλιευτικά, πλήρως ανακαινισμένα, λαμπερά και εντυπωσιακά, προκαλούσαν τον ενθουσιασμό των θεατών και αναβίωναν μνήμες από τις παλιές δόξες του νησιού.

Το ναυπηγείο του Ψαρρού στο Πέραμα είχε την τιμητική του όπως άλλωστε και τα ντόπια καρνάγια, με τους δεξιοτέχνες ναυπηγούς και τεχνίτες, που ξανάφεραν στη ζωή σκάφη ξεχασμένα, που είχαν παρατηθεί από τη χρήση των πανιών εδώ και πολλά χρόνια. Το σκηνικό θύμιζε Κυανή Ακτή με πολύ έντονο όμως το ελληνικό χρώμα. Ο διοργανωτής Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος είχε φροντίσει ώστε από τεχνικής πλευρά, οι ιστιοδρομίες να εξελιχθούν ομαλά και χωρίς απρόοπτα.