Σε εξέλιξη οι πρώτες ιστιοδρομίες

Μπορεί η πρώτη μέρα των αγώνων να μην ξεκίνησε με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα, όμως τα σκάφη από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό, άνοιξαν τα πανιά τους και στόλισαν τη θάλασσα των Σπετσών.

Εδώ και περίπου δύο ώρες βρίσκονται σε εξέλιξη οι ιστιοδρομίες και στις τρεις κατηγορίες. Όπως εξηγεί στο news.gr ο Μάνος Ρούδας, που παρουσιάζει ζωντανά τους αγώνες από την θρυλική βεράντα του Poseidonion Grand Hotel, οι ασθενείς άνεμοι δεν θα αφήσουν σήμερα τα σκάφη να ξεδιπλώσουν όλη τους τη χάρη, όμως οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι ευνοϊκές.

Μάνος Ρούδας

«Η φετινή 3η διοργάνωση, έχει περισσότερες συμμετοχές από πέρυσι και από Ελλάδα και από εξωτερικό, τόσο σε κλασικά σκάφη που έχουν ναυπηγηθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα - με το παλαιότερο το 1907 – όσο και στους άλλους τύπους σκαφών», λέει ο κ. Ρούδας και συνεχίζει, «από την άλλη εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι τα παραδοσιακά καΐκια, τα οποία με αφορμή αυτό τον αγώνα ενεργοποιήθηκαν, συντηρήθηκαν, έφτιαξαν καινούρια πανιά και οι ιδιοκτήτες τους μπήκαν στη διαδικασία της προετοιμασίας και της χρήσης των πανιών. Είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να δουν τα σκάφη τους να ταξιδεύουν τους με πανιά».

Οι ιστιοδρομίες για τις 3 κατηγορίες ξεκίνησαν στην ώρα τους, μας εξηγεί ο κ. Ρούδας. «Τα κλασικά σκάφη έχουν μια ιστιοδρομία μέσα στο Κανάλι, η οποία ξεκίνησε από το Ποσειδώνιο θα κατευθυνθεί στον Άγιο Αιμιλιανό, τη Ζωγεριά και θα τερματίσει μπροστά στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Τα καΐκια ξεκίνησαν από Πόρτο Χέλι, ενώ οι λέμβοι κάνουν τοπικές ιστιοδρομίες μπροστά στο Ποσειδώνιο».

Το set up των αγώνων είναι πρωτότυπο και άκρως εντυπωσιακό, αφού όλες οι ιστιοδρομίες γίνονται κοντά στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο ώστε ο κόσμος να μπορεί να παρακολουθεί το απίστευτο θέαμα. «Υπάρχουν σκάφη - διαμάντια μέσα στο στόλο και οι εικόνες είναι πραγματικά μοναδικές», τονίζει με θαυμασμό ο κ. Ρούδας.