Έφυγε από τη ζωή ο “πατριάρχης” της Nintendo

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο επί 53 χρόνια πρόεδρος της Nintendo και ο άνθρωπος πίσω από τις τεράστιες επιτυχίες του Game Boy και των NES, SNES, Χιρόσι Γιαμαούτσι.

Ο Ιάπωνας κροίσος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ιαπωνία, ανέλαβε τις τύχες της Nintendo το 1949, όταν η ιαπωνική εταιρεία κατασκεύαζε αποκλειστικά τις κάρτες για το δημοφιλές ιαπωνικό παιχνίδι Hanafuda. Με τις επαναστατικές του ενέργειες, και κυρίως με την ανακάλυψη του Σιγκέρου Μιγιαμότο, ενός σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών που αποδείχθηκε από τους πιο επιτυχημένους όλων των εποχών, και χάρη στον οποίο η Nintendo έγινε διάσημη για παιχνίδια όπως τα Donkey Kong και Super Mario Bros.

Ο Γιαμαούτσι αποχώρησε από την προεδρία της Nintendo το 2002, όμως παρέμεινε στην εταιρεία ως σύμβουλος. Ωστόσο, η αποχώρηση του Γιαμαούτσι συνέπεσε και με την παρακμή της εταιρείας, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, αλλά και του ισχυρού γεν. Τα τελευταία χρόνια η Nintendo ανακάμπτει, χάρη κυρίως στην επιτυχία του Wii, αν και το πιο πρόσφατο Wii U απογοητεύει με τις πωλήσεις του.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τον Απρίλιο του 2013 ο Γιαμαούτσι είχε περιουσία συνολικής αξίας 2,1 δισ. δολαρίων, που τον τοποθετούσε στην 491η θέση στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, ενώ ήταν ο 13ος πιο πλούσιος Ιάπωνας.