Η Amazon ανοίγει το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία

Η Amazon ανοίγει το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία

Κάμερες με υπολογιστική όραση θα παρακολουθούν κάθε κίνηση του πελάτη και θα χρεώνεται το ηλεκτρονικό του «πορτοφόλι»

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο Amazon ανοίγει από σήμερα το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία.

Το αυτοματοποιημένο κατάστημα Amazon Go ξεκινά τη λειτουργία του στο Σιάτλ των ΗΠΑ, μετά από ένα έτος δοκιμών με τη συμμετοχή μόνο εργαζομένων της Amazon. Σε αυτό ο πελάτης ψωνίζει από τα ράφια ό, τι θέλει, οι έξυπνες κάμερες με υπολογιστική όραση και οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη καταγράφουν κάθε κίνησή του όσο ψωνίζει και η χρέωσή του γίνεται αυτόματα στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» και την ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα του κινητού τηλεφώνου του, την ώρα της εξόδου του από το κατάστημα.

Το «έξυπνο» κατάστημα, ένα μικρό σούπερ-μάρκετ που έχει έκταση 167 τετραγωνικών μέτρων, μαθαίνει αμέσως τι σηκώνει από το ράφι ο πελάτης για να το βάλει στο καλάθι του, τι βάζει πίσω γιατί άλλαξε γνώμη, ακόμη και πόσο ζυγίζουν τα είδη, χάρη σε ειδικές αυτόματες ζυγαριές πάνω στα ράφια. Για να γίνει η χρέωση κατά την έξοδο, ο πελάτης πρέπει, προτού αρχίσει τα ψώνια του, να έχει «κατεβάσει» στο κινητό τηλέφωνό του την ειδική εφαρμογή της Amazon Go.

Η Amazon δεν έχει αποκαλύψει ακόμη, αν και πότε θα ανοίξει νέα καταστήματα Go και σε ποιές τοποθεσίες. Διευκρίνισε πάντως, ότι προς το παρόν δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία στα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Whole Foods, την οποία εξαγόρασε αντί 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Αν και η αντιπρόεδρος του Amazon Go Τζιάνα Πουερίνι δήλωσε ότι το νέο κατάστημα δούλεψε μια χαρά κατά την πιλοτική περίοδό του, η νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία έχει και τις δυσκολίες της. Όπως έδειξαν τα τεστ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το κατ' εξοχήν πρόβλημα δημιουργούν τα μικρά παιδιά που συχνά μετακινούν πράγματα από το ένα ράφι στο άλλο, σε λάθος θέσεις, μπερδεύοντας τις κάμερες και τους αισθητήρες!