Επιτροπή των ΗΠΑ επιτίθεται σε Huawei και ZTE

Αμερικάνικες εταιρείες, καθώς και η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αποφύγει κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα με τις δυο κορυφαίες εταιρείες της Κίνας, Huawei και ZTE, διότι αυτές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό υποστηρίζει έκθεση της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα.

Η επιτροπή, η οποία ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους, αναφέρει επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές τις χώρας θα πρέπει να δεσμεύσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις δυο αυτές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν κορυφαίους προμηθευτές εργαλείων τηλεπικοινωνιών και κινητών τηλεφώνων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάντως, η Huawei αποτελεί σημαντικό προμηθευτή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας BT ενώ είναι και προμηθευτής υποδομών για το νέο πρότυπο 4G. Η Huawei μάλιστα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στον κώδικα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου επικοινωνιών της χώρας. Όπως αναμενόταν ειδικοί που τον εξέτασαν αποφάνθηκαν πως κώδικας της εταιρείας δεν περιείχε απειλές και είναι ασφαλής για χρήση.

Η επιτροπή υποστηρίζει πως η ZTE αρνήθηκε να παράσχει έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες της στο Ιράν αλλά παρείχε μια λίστα 19 ατόμων που υπηρέτησαν στο κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα εντός της εταιρείας. Η Huawei δεν κατάφερε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για κατηγορίες σχετικά με δωροδοκίες, διαφθορά και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η ZTE επικαλείται πολιτειακούς νόμους απορρήτου της Κίνας για τον περιορισμό πληροφοριών που μπορεί να αποκαλύψει, γεγονός που σύμφωνα με την επιτροπή προκαλεί ανησυχία στην επιρροή που μπορεί να έχει η Κινέζικη κυβέρνηση στις επιχειρήσεις αυτές.

«Η κίνα έχει τα μέσα, την ευκαιρία και το κίνητρο να χρησιμοποιήσει εταιρείες τηλεπικοινωνιών για κακόβουλους σκοπούς» αναφέρει η έκθεση της επιτροπής. «Η Huawei και η ZTE έχουν αποτύχει να κατευνάσουν τις σημαντικές ανησυχίες της επιτροπής με την συνεχή επέκταση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, δεδομένης της συμπεριφοράς τους, η επιτροπή πιστεύει πως η αντιμετώπιση των ανησυχιών αυτών αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την χώρα».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Mike Rogers, δήλωσε μάλιστα στο CBS πως «οι αμερικάνοι καλό θα είναι να επιλέξουν κάποιον άλλο κατασκευαστή». Η ZTE απάντησε πως «δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος έρευνας η οποία εξαιρεί αρκετούς Δυτικού κατασκευαστές» και χαρακτηρίζει την έκθεση της επιτροπής ως μια «αβάσιμη» επίθεση που «απειλεί απερίσκεπτα τις αμερικάνικες θέσεις εργασίας και την καινοτομία».