Ακυκλοφόρητη ομιλία του Steve Jobs δόθηκε στην δημοσιότητα

Ένα κομμάτι 40 λεπτών από την ομιλία του Steve Jobs στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού στο Aspen, το 1983, δόθηκε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα. Τα πρώτα 20 λεπτά της ομιλίας δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο από το Center of Design Innovation αλλά κομμάτια της ομιλίας, ειδικά όσα αφορούσαν απαντήσεις του Jobs σε ερωτήσεις του κοινού είχαν κοπεί. Αφού απέκτησε πρόσβαση σε μια πλήρη έκδοση της ομιλίας, ο Marcel Brown, συντάκτης του Life, Liberty and Technology δημιούργησε μια ψηφιακή έκδοση της, καθάρισε τον ήχο και την «ανέβασε» στο SoundCloud.

Στην ομιλία του ο Jobs αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον τρόπο που οι υπολογιστές θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας. Προέβλεψε ακόμα ότι μέχρι το 1986 θα κατασκευάζονται περισσότεροι υπολογιστές από αυτοκίνητα, ότι η δικτύωση στο σπίτι θα τελειοποιηθεί μέσα σε περίπου 10 χρόνια (το 1993 δηλαδή) ενώ αναφέρθηκε και στα τότε σχέδια της Apple να «ενσωματώσει έναν απίστευτα μεγάλο υπολογιστή σε ένα βιβλίο που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας και να μαθαίνετε να τον λειτουργείτε σε 20 λεπτά». Αναφερόταν βέβαια στο iPad, 27 ολόκληρα χρόνια πριν την κυκλοφορία του!

Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν πως ο ισχυρός άνδρας της Apple αναφερόταν στα Laptop. Η αλήθεια όμως είναι πως εκείνη την εποχή είχαν ήδη κυκλοφορήσει οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές. Ο ΙΒΜ 5100, ο πρώτος φορητός υπολογιστής του εμπορίου είχε κυκλοφορήσει 8 χρόνια νωρίτερα ενώ τα πρώτο laptop, με ενσωματωμένη οθόνη και μορφή «flip-form», όπως για παράδειγμα το GRiD Compass και το Dulmont Magnum, είχαν ήδη κυκλοφορήσει ή βρισκόντουσαν στο στάδιο της μαζικής παραγωγής

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία του Jobs στην διεύθυνση http://soundcloud.com/mbtech/talk-by-steven-jobs-idca-1983.