Ένα iPhone έστειλε αεροπλάνο εκτός πορείας…

Ασύρματη παρεμβολή από iPhone κατηγορείται για τη διατάραξη των πυξίδων σε αεροπλάνο, στέλνοντάς το αρκετά μίλια εκτός πορείας. Το περιστατικό συνέβη σε μια πτήση το 2011, καθώς το αεροπλάνο ανέβηκε στα 9.000 πόδια και τη λύση έδωσε μια αεροσυνοδός, όταν ζήτησε από τον επιβάτη να κλείσει το iPhone του.

Πολλές φορές έχει ζητηθεί από τη FAA να χαλαρώσει τους κανονισμούς της περί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphone και tablet, κατά τη διάρκεια πτήσεων, ωστόσο οι αναφορές πιλότων και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν, ότι οι κανονισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συστήματα στα αεροδρόμια έχουν καταγράψει εκατοντάδες περιστατικά, στα οποία ηλεκτρονικές συσκευές επιβατών ήταν ύποπτες για παρέμβαση στη πλοήγηση και σε άλλα μέρη του εξοπλισμού ενός αεροπλάνου, ενώ τα ίδια αποτελέσματα έδειξαν και διάφορες εργαστηριακές δοκιμές. Επιπλέον, η FAA πιστεύει ότι το ρίσκο παρεμβολής από προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές αυξάνεται, διότι τα νέα συστήματα πλοήγησης στα αεροπλάνα χρησιμοποιούν δορυφόρους.

Ωστόσο, η κάθε αεροπορική εταιρεία βλέπει διαφορετικά το θέμα, ενώ το Δεκέμβριο, έρευνα έδειξε, ότι τέσσερις στους δέκα επιβάτες θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Προς το παρόν οι κανονισμοί απαγορεύουν εντελώς τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής, όταν το αεροπλάνο βρίσκεται κάτω από τα 10.000 πόδια. Μόλις τα ξεπεράσει, η χρήση τους επιτρέπεται, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι σε "airplane mode" και όλες οι ασύρματες συνδέσεις να είναι κλειστές.

Πηγή: greekapplenews.gr