Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επικοινωνία με το κινητό στο εξωτερικό

Η υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής (International Roaming) παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο(π.χ. για κλήσεις, SMS, MMS, υπηρεσίες δεδομένων, κλπ). ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό.

Όταν ο χρήστης λάβει μια κλήση όσο βρίσκεται στο εξωτερικό, χρεώνεται και εκείνος που τον καλεί αλλά και αυτός που λαμβάνει την κλήση. Αυτό συμβαίνει διότι η εταιρία κινητής τηλεφωνίας του εκάστοτε χρήστη δε διαθέτει δίκτυο στο εξωτερικό και ως εκ τούτου απαιτείται η διασύνδεση με κάποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα που βρίσκεται ο χρήστης, διαδικασία πολύ δαπανηρή, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τον κανονισμό 531/2012 με σκοπό την περαιτέρω μείωση των χρεώσεων των υπηρεσιών διεθνούς περιαγωγής και την ενίσχυση της διαφάνειας αναφορικά με τις τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες διεθνούς περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αξιοσημείωτο είναι ότι , ένας συνδρομητής συμβολαίου πληρώνει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 περίπου 70% λιγότερο για την πραγματοποίηση κλήσης διεθνούς περιαγωγής εντός της Ε.Ε. σε σύγκριση με προηγούμενες ανάλογες χρεώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός διεθνούς περιαγωγής 531/2012 ισχύει στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και στις χώρες Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ισλανδία. Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης ενδείκνυται να να επικοινωνήσει με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητής ώστε να έχει ενημέρωση για τις χρεώσεις της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής.

Παράλληλα, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό διεθνούς περιαγωγής, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να προσφέρουν ένα ανώτατο όριο τιμής, το οποίο καλείται «Ευρωχρέωση» για την πραγματοποίηση και λήψη κλήσεων διεθνούς περιαγωγής, «Ευρωχρέωση-SMS» για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και «Ευρωχρέωση-δεδομένων» για την παροχή υπηρεσιών δεδομένων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό είναι ότι η λήψη γραπτών μηνυμάτων διεθνούς περιαγωγής δεν χρεώνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκάστοτε χρήστης προκειμένου να επιλέξει το πρόγραμμα (Ευρωχρέωση/ Ευρωχρέωση-SMS/ Ευρωχρέωσης-δεδομένων ή εναλλακτικό πρόγραμμα διεθνούς περιαγωγής) με βάση το οποίο θα χρεώνεται όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, χρήσιμο είναι να λάβει υπόψη του κυρίως τα ακόλουθα:

Ταξιδεύει κυρίως εντός Ε.Ε. ή και εκτός Ε.Ε;

Έχει καρτοκινητό ή είναι συνδρομητής συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας;

Δέχεται ή πραγματοποιεί κλήσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας;

Στέλνει πολλά SMS;

Κάνει χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων όταν βρίσκεται στο εξωτερικό (πλοήγηση στο Διαδίκτυο);

Επίσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό διεθνούς περιαγωγής οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν, να παρέχουν στους πελάτες διεθνούς περιαγωγής τη δυνατότητα ενός μηχανισμού διακοπής της παρεχόμενης υπηρεσίας δεδομένων (π.χ. της πλοήγησης στο διαδίκτυο) στην περίπτωση που η χρήση της υπηρεσίας υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο.

Το κείμενο του σχετικού κανονισμού μπορείτε να δείτε στο κάτωθι link:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:172:0010:01:EL:HTML

 *Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).