Χάκερς “σήκωσαν” 45 εκατ δολάρια από τράπεζες σε 24 χώρες

Μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες πραγματοποίησαν χάκερς. Κατάφεραν να σηκώσουν 45 εκατ. δολάρια με αναλήψεις από ATM τραπεζών και πιστωτικές κάρτες σε 24 χώρες, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 8 προσώπων που φέρονται να αποτελούσαν τον πυρήνα της οργάνωσης, ενώ επτά από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί. Σύμφωνα με το Reuters, για το όγδοο μέλος που φέρεται να είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης, υπάρχουν αναφορές πως έχει δολοφονηθεί στις 27 Απριλίου στην Δομινικανή Δημοκρατία.

Σε μια μόνο από τις κυβερνοεπιθέσεις κατάφεραν σε 10 μόλις ώρες να αντλήσουν 40 εκατ. δολάρια μέσω αναλήψεων από ATMs σε 24 χώρες μέσω 36.000 συναλλαγών.

Η συμμορία έβαλε στο στόχαστρό της δύο αραβικές τράπεζες και ψεύτικες κάρτες ΑΤΜ και σήκωσε το τεράστιο ποσό σε δύο κύματα.

Μπήκαν στο σύστημα επεξεργασίας καρτών ανάληψης και χρεωστικών δύο τραπεζών, της Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Bank of Muscat του Ομάν. Παρέκαμψαν τα συστήματα ασφαλείας και ακύρωσαν τα όρια αναλήψεων και χρεώσεων -διαδικασία που χρειάστηκε μήνες.

Έπειτα δημιούργησαν εξαρχής νέους κωδικούς πρόσβασης και φόρτωσαν τα στοιχεία σε δικές τους, ψεύτικες κάρτες.

Η πρώτη επιδρομή όπως ανέφερε η εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση στη Νέα Υόρκη, έγινε το Δεκέμβριο με λεία 5 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη και μεγαλύτερη στις 19 Φεβρουαρίου, κράτησε 10 ώρες και με συνολικά 36.000 συναλλαγές σήκωσαν 40 εκατ. δολάρια.