Review: Το εντυπωσιακό HTC One

H πρώτη επαφή με το HTC Οne καταλήγει σε κεραυνοβόλο έρωτα. Το αλουμινένιο κορμί του χαρίζει άπλετη απόλαυση στα δάχτυλα και η λαμπερή του οθόνη ικανοποιεί την αίσθηση της όρασης. Ακόμη και το άγγιγμά του στο αυτί κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος είναι σαγηνευτικό.

Πολλοί λένε ότι η HTC αντέγραψε την Apple για την κατασκευή του One. Πράγματι, αν κλείσετε τα μάτια και αγγίξετε την "πλάτη" της συσκευής, θα νομίσετε ότι αγγίζετε ένα MacBook. Ακόμη και η θύρα εισόδου της micro SIM είναι φτυστή με αυτή του iPhone και χρειάζεται "καρφίτσα" για να ανοίξει.

Το HTC One είναι το smartphone που θα έφτιαχνε ένας ταλαντούχος designer αν του ζητούσαμε να σχεδιάσει το iPhone του μέλλοντος. Κάθε γωνιά του είναι προσεγμένη, και όμορφη. Από τα επιβλητικά ηχεία στον βορρά και τον νότο της συσκευής έως το φινετσάτο πλήκτρο του volume (από άλλου είδους αλουμίνιο αυτό!) όλα αποδεικνύουν την extra premium ποιότητα κατασκευής.

Η Super LCD3 οθόνη, στις 4,7 ίντσες (ανάλυσης 1920x1080), λάμπει σαν διαμάντι, αποτυπώνοντας στην εντέλεια τα χρώματα. Με πυκνότητα 469 pixels ανά ίντσα, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Retina του iPhone 5 και το συγκλονιστικό display του Galaxy S4.

Η κάμερα του HTC One είναι ένα ρίσκο που μάλλον πέτυχε για την HTC. Ονομάζεται UltrPixel Camera και σε αντίθεση με όσα επιτάσσει η μόδα της εποχής, κομίζει αισθητήρα με μόλις 4 megapixels. Καιρός ήταν να μάθει το ευρύ κοινό ότι σημασία στις φωτογραφίες δεν έχουν τα πολλά MPs αλλά η ποιότητα του φακού και η ανάλυση.

Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές (για κάμερα κινητού) και μας έκανε εντύπωση η καλή ποιότητα των λήψεων σε χώρους με μέτριο φωτισμό. Εξάλλου, η τεχνολογία UltraPixel στόχο έχει να συλλέγει όσο το δυνατό περισσότερο φως στις λήψεις.

Το One "φοράει" το user interface HTC Sense 5 πάνω από το Android 4.1.2 Jelly Bean. Σοβαρό, απλό και μινιμαλιστικό, δεν πρόκειται να σας μπερδέψει. Δυστυχώς, το πληκτρολόγιο είναι κάπως στενό και δεν έχει καμία σχέση με το πελώριο keyboard του Xperia Z.

Η HTC έχει προικίσει το flagship smartphone της με διάφορα software extras, μερικά από τα οποία αξίζει να αναφερθούν. Πρώτα απ' όλα το BlinkFeed, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα RSS feeder από πηγές που εσείς επιλέγετε. Δύο συμβουλές: Απορρίψτε από τις πηγές του BlibkFeed το Facebook γιατί θα βομβαρδίζεστε με το μακρύ και το κοντό του καθενός (εκτός κι αν έχετε τάσεις μαζοχισμού) και δεύτερον, μπορείτε εύκολα από το μενού να ξετικάρετε το BlinkFeed από home screen αν δεν είναι του γούστου σας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προεγκατεστημένες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών και video, ενώ πολύς λόγος γίνεται και για το HTC Zoe. Πρόκειται για μια λειτουργία τύπου Vine, που αναπαράγει σε replay mode λήψεις λίγων δευτερολέπτων.

Ένα από τα βασικά specs του One είναι η δυνατότητά του να λειτουργεί ως universal χειριστήριο για τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι. Αυτό γίνεται μέσω της μετατροπής του power button σε πομπό IR. Δυστυχώς, όταν προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτήν την λειτουργία, είδαμε ένα μήνυμα που έλεγε ότι δεν είναι συμβατή με τη χώρα μας. Κρίμα...

Μέσα στο υπέροχα σμιλεμένο σασί του One, κρύβεται ένας τετραπύρηνος Snapdragon 600 επεξεργαστής στα 1,7 GHz και 2GB μνήμης RAM. Δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα στην απόδοση, ακόμη και σε συνθήκες αδυσώπητου multi-tasking. Εννοείται ότι το One είναι συμβατό με δίκτυα LTE/4G για σερφάρισμα στο Internet με αστραπιαίες ταχύτητες.

To μοντέλο που κρατήσαμε στα χέρια μας (δυστυχώς μόνο) για 9 ημέρες, διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32GB. Υπεραρκετός για την πλειοψηφία των χρηστών. Αν θέλετε περισσότερο την πατήσατε, διότι δεν υπάρχει θύρα για microSD κάρτα.

Η μπαταρία του HTC One δεν μας εντυπωσίασε με την αυτονομία της. Φυσικά, έχει ένα ολόκληρο θηρίο να θρέψει, αλλά μας ενόχλησε που χρειαζόταν να το φορτίζουμε δύο φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι δεν το αφήσαμε καθόλου στην ησυχία του και πιστεύουμε ότι με νορμάλ χρήση θα χρειάζεται φόρτιση μία φορά το 24ωρο.

Ο χρόνος φόρτισης είναι αρκετά μεγάλος. Ξεχάστε το USB του υπολογιστή και ρίξτε το κατευθείαν στην πρίζα όπου και εκεί θα χρειαστεί γύρω στις δύο ώρες.

Αφήσαμε για το τέλος το χαρακτηριστικό που μετά τον sexy σχεδιασμό μάς έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Πρόκειται για τον ήχο του HTC One.

Από τα δύο ευμεγέθη ηχεία της συσκευής αναβλύζει δυνατός και (τηρουμένων των αναλογιών) ποιοτικός ήχος. Ειλικρινά, δεν έχω ξανακούσει τέτοια ένταση και τόσo καθαρά πρίμα και μεσαία από εξωτερικά ηχεία ενός smartphone. Αναπαράγει εκπληκτικά και τον ήχο των games, προσφέροντας μια μοναδική mobile gaming εμπειρία.

Σαφώς παίζει ρόλο και η τεχνολογία Beats Audio, την οποία, όμως, απενεργοποιώ όταν ακούω μουσική από τα ακουστικά γιατί επεμβαίνει πολύ περισσότερο απ' όσο επιθμώ στο ηχητικό αποτέλεσμα.

Οθόνη: Super LCD3, 4,7'' με προστασία Corning Gorilla Glass 2, ανάλυση 1920x1080 pixels (469 ppi)

Μνήμη αποθήκευσης: 32GB

Μνήμη RAM: 2GB

Chipset: Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600

CPU: Quad-core 1.7 GHz Krait 300

GPU: Adreno 320

Κάμερα: UltraPixel 4MP, 2688x1520 pixels, autofocus, LED flash

Μπαταρία: Li-Po 2300 mAh

SIM: Micro SIM

SAR: 0,86 W/kg (κεφάλι), 0,36 W/kg (σώμα)

Διαστάσεις: 137,4 x 68,2 x 9,3 mm

Βάρος: 143 g

Τιμή: €729

Συμπέρασμα

Κάνοντας πράξη το motto της "Quietly Brilliant", η HTC ρίχνει στην αγορά ένα αριστουργηματικό smartphone δαπανώντας το μισό (ίσως και λιγότερο) διαφημιστικό budget από τους άμεσους ανταγωνιστές της. Θα καταφέρει να γίνει το One αντίπαλον δέος για το Samsung Galaxy S4 στο πεδίο μάχης των Android phones; Κατά τη γνώμη μας το αξίζει και με το παραπάνω.

H τιμή του στα 729 ευρώ είναι απαγορευτική για πολλούς, αλλά -όπως έλεγε και ένας αγαπημένος μου άνθρωπος που δεν ζει πια- "μερικές φορές το ακριβό είναι και φτηνό".

Πηγή: www.thegang.gr