Σοβαρά επεισόδια σε μονάδα παραγωγής της Foxconn

Ταραχές ξέσπασαν σε εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα, το οποίο αποτελεί κατασκευαστή μεγάλου μέρος των συσκευών της Apple αλλά και άλλων εταιρειών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου και την παύση της παραγωγής για τουλάχιστον δυο ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Engadget, οι ταραχές ξεκίνησαν όταν υπάλληλος ασφαλείας χτύπησε έναν εργάτη στις 10 το βράδυ τοπική ώρα ενώ η ίδια η Foxconn υποστηρίζει με δηλώσεις της στο Reuters πως ξεκίνησαν όταν συνεπλάκησαν δυο εργάτες από διαφορετικές γραμμές παραγωγής, με την εταιρεία να «διερευνά ακόμα τα αίτια των ταραχών και τον αριθμό των ανθρώπων που έλαβαν μέρος».

Στις συμπλοκές έλαβαν μέρος πάνω από 2.000 άτομα και 5.000 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν 40 άτομα ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες της Κινέζικης ιστοσελίδας ICPCW και του Κινέζικου blog MIC Gadget 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Η Foxconn αρνήθηκε πως υπήρχαν θύματα ενώ δήλωσε στο CNET πως το εργοστάσιο θα λειτουργήσει και πάλι αύριο.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί πάνω από 79.000 εργάτες, ειδικεύεται στην συναρμολόγηση εξαρτημάτων και στην σφράγιση μετάλλων. Ασχολείται με την παραγωγή των νέων αλουμινένιων panel του iPhone 5 και ενώ αρχικά δεν ήταν γνωστό αν θα επηρεαζόταν παραγωγή, πληροφορίες του CultOfMac αναφέρουν πως τουλάχιστον μια γραμμή παραγωγής καταστράφηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια. Οι συνθήκες εργασίας, οι υπερωρίες και η εριστική και συχνά βίαιη συμπεριφορά που δέχονται οι εργάτες προσωπικό ασφαλείας είναι συχνά αίτια ταραχών.

Η Apple πάντως έχει λάβει μέτρα προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι με τις συνθήκες εργασίας τους και τους χαμηλούς μισθούς, προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά εργοστάσια στην Κίνα. Πρόσφατα ξεκίνησε ελέγχους σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής με τις οποίες συνεργάζεται ενώ δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους που απαιτείται για την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος της Foxconn.