Στο μουσείο η πρώτη έκδοση του Photoshop 1.01

Η πρώτη έκδοση 1.01 του γνωστού σε όλους μας Photoshop, κυκλοφόρησε το 1990, με την Adobe Systems Inc. να το δημοσιοποιεί δωρεάν, 23 χρόνια μετά.

Μάλιστα, η εταιρία έχει διαμοιράσει τον κώδικα της εφαρμογής στο μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με το μουσείο, μετά την παραχώρηση δωρεάν και του MacPaint το 2010. Να σημειώσουμε πως από την πλατφόρμα εξαιρείται η βιβλιοθήκη εφαρμογών MacApp, αφού έχει κατοχυρωθεί από την Apple.

Το αρχείο, τύπου ZIP, περιέχει 179 αρχεία που αποτελούνται από 128.000 γραμμές κώδικα. Το 75% αυτού του κώδικα είναι γραμμένο σεPascal, το 15% στη γλώσσα 68000 Assembly και το υπόλοιπο είναι διαφόρων ειδών δεδομένα.

Όπως είναι λογικό, η αρχική έκδοση δεν έχει τόσες λειτουργίες όσες η σημερινές εκδόσεις, οπότε ίσως να μην φανεί χρήσιμη σε πολλούς. Άλλωστε η κυκλοφορία της είναι δωρεάν και έγινε για ιστορικούς κυρίως λόγους.

Για να πειραματιστείτε με τον κώδικα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου Ιστορίας των Υπολογιστών, όμως θα πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους που αναφέρουν πως απαγορεύεται η εμπορική χρήση του.  

Σχετικά Tags
Adobe