«Αθώα» η χρήση κινητών για τον ανθρώπινο οργανισμό

Μια νέα έρευνα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας αποκαλύπτει πως η ακτινοβολία των κινητών ίσως να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο φανταζόμαστε. Η συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα δεν περιορίστηκε στην χρήση κινητών τηλεφώνων αλλά και σε άλλες συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία, όπως τα ασύρματα δίκτυα.

Τα αποτελέσματα της είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με την αναφορά 200 σελίδων που δημοσιεύτηκε χτές, «δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πως η έκθεση των ανθρώπων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών και άλλων συσκευών προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τα κινητά τηλέφωνα και τις ασύρματες συσκευές είναι κάτω από τα όρια που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη-Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Τα όρια αυτά είναι πενήντα φορές χαμηλότερα από την μικρότερη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απαιτείται για την θέρμανση των ιστών και την διέγερση των νευρικών κυττάρων.

Το Ινστιτούτο μάλιστα επικαλείται μια παρόμοια έρευνα στην Δανία πρίν από ένα χρόνο. Οι επιστήμονες, μετά από παρακολούθηση 360.000 χρηστών κινητών για 18 χρόνια και αφού σύγκριναν τα στοιχεία τους με το εθνικό μητρώο καρκινοπαθών της Δανίας δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποδηλώνει πως η χρήση κινητών προκαλεί αύξηση των ποσοστών καρκίνου.

Γενικώς η επιστημονική κοινότητα σπάνια είναι τόσο σίγουρη για τα ευρήματα της, μη θέλοντας να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό. Η νέα έρευνα όμως καταλήγει στο συμπέρασμα πως η «αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου είναι αμελητέα.»