Φορητότητα: Πάνω από 10 εκατ. συνδέσεις πήγαν σε νέο πάροχο

Από το 2004 είναι υποχρεωτικό οι εταιρείες να δίνουν δυνατότητα φορητότητας στους χρήστες

Περισσότερες από 10 εκατομμύρια συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας έχουν μεταφερθεί από το 2004 μέχρι σήμερα σε νέο πάροχο, διατηρώντας τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, από τον Μάρτιο του 2004 (οπότε και έγινε υποχρεωτική για της εταιρείες η φορητότητα) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, έχουν μεταφερθεί συνολικά 10.119.777 αριθμοί. Από αυτούς οι 5.278.836 είναι στη σταθερή τηλεφωνία και οι 4.840.941 αριθμοί στην κινητή.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι καταναλωτές αξιοποιούν τη φορητότητα, στο πλαίσιο αναζήτησης ανταγωνιστικών οικονομικών προγραμμάτων.

Η φορητότητα αριθμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, από το 2004 που επιβλήθηκε από την ΕΕΤΤ με την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ), έχει, πλέον, αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση των καταναλωτών σε διαφορετικούς παρόχους, καθώς και την πρόσβαση σε περισσότερες και πιο προσιτές επιλογές συνδυαστικών υπηρεσιών σε τηλεφωνία και Internet.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορητότητα αριθμών βρίσκονται στο ειδικό σάιτ της ΕΕΤΤ, http://www.foritotita.gr/

Επιπλέον, με την ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΤ «Βρείτε τον πάροχο ενός αριθμού», οι συνδρομητές μπορούν να ενημερωθούν εάν η κλήση που θα πραγματοποιήσουν είναι εντός ή εκτός δικτύου του παρόχου τους και κατά συνέπεια να εκτιμήσουν τη σχετική χρέωση ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα που διαθέτουν.