Η Νέα Υόρκη αντικαθιστά τηλεφωνικούς θαλάμους με «έξυπνες» οθόνες

Μετά το πέρασμα του τυφώνα Sandy, με το ρεύμα να έχει κοπεί σε μεγάλο μέρος της πόλης και τα κινητά τους να έχουν ξεμείνει από μπαταρία, αρκετοί νεοϋορκέζοι χρησιμοποίησαν κάτι που είχαν χρόνια να χρησιμοποιήσουν. Τους δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους της πόλης.

Η χρήση τους ήταν κάτι παραπάνω από βολική για τους πολίτες εκείνες τις ημέρες, με την πάροδο των ημερών όμως μειώθηκε αισθητά, κάτι που έκανε τον δήμο της πόλης να ενεργοποιήσει ένα αρκετά ενδιαφέρον Project.

Την Τρίτη ο δήμος της Νέας Υόρκης και οι εταιρείες Cisco και City24/7 ανακοίνωσαν την πλήρη μετατροπή πολλών από των δημόσιων τηλεφώνων της πόλης σε γιγαντιαίες οθόνες αφής 32 ιντσών, γνωστές ως και «έξυπνες οθόνες». Πέρα από τηλεφωνικές κλήσεις, αυτές θα προσφέρουν στους πολίτες πληροφορίες για την πόλη, σημεία ενδιαφέροντος, ανακοινώσεις, προσφορές καταστημάτων καθώς και τοπικές ειδήσεις, ενώ σύμφωνα με το The Verge στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα κλήσεων μέσω skype και αποστολής e-mail.

Η χρήση τους είναι εφικτή ακόμα και για άτομα με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με την City 24/7. Οι ανανεωμένες πλατφόρμες θα διαθέτουν υποδοχές ακουστικών για άτομα με προβλήματα ακοής και οθόνη με υψηλή αντίθεση για άτομα με προβλήματα όρασης, ειδική οθόνη για άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια ή αμαξίδια ενώ σύντομα με την χρήση κάμερας θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν τυφλούς χρήστες από το μπαστούνι τους ή από τους σκύλους-οδηγούς τους.

«Το City24/7 είναι ένα επαναστατικό σύστημα επικοινωνιών σχεδιασμένο για τον 21ο αιώνα, κάνει το ντεμπούτο του στην πιο προηγμένη τεχνολογικά πόλη σε όλον τον κόσμο» γράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. «Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να παίρνουν τις πληροφορίες τους αμέσως, το City 24/7 τους τις παρέχει. Στόχος μας είναι να κάνουμε τις δημόσιες επικοινωνίες πιο προσιτές σε όλους, σε κάθε μέρος».

Η ιδέα αρχικά επινοήθηκε τον Απρίλιο και για τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες δοκίμαζαν το σύστημα σε πιλοτικό πρόγραμμα, τώρα όμως ξεκίνησε κανονικά η τοποθέτηση τους στην πόλη. «Αυτή τη στιγμή σκοπός μας είναι να τοποθετήσουμε 10 οθόνες αφής γύρω από την πλατεία Union Square μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της City24/7, Tom Touchet, στο NBC News, «προσθέτοντας λίγες ακόμα όσο προχωράμε».

Τα έσοδα για τις εταιρείες θα προέρχονται μέσω διαφημίσεων καθώς και συνεργασιών με κοντινούς εμπόρους, με την μορφή προσφορών, ενώ ο Touchet τόνισε πως το κλειδί για να αποτελέσουν μια εμπορική επιτυχία είναι η παροχή χρήσιμων πληροφοριών. «Θα πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους περιεχόμενο πριν τους δώσουμε διαφημίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά αναμένεται να τοποθετηθούν πάνω από 250 συσκευές σε όλη την Νέα Υόρκη ενώ η εταιρεία ανέφερε πως τοποθετούνται με ρυθμό δυο εγκαταστάσεων κάθε ημέρα και η τοποθέτηση τους θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Εάν η λειτουργία τους αποδειχθεί επιτυχημένη δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.