Δώδεκα συμβουλές για να μην την… πατήσετε στις γιορτές!

Οδηγό με τις πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες στην περίοδο των Χριστουγέννων, έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία McAfee Intel Security.

Στη λίστα που συνέταξε η εταιρεία συμπεριλαμβάνονται οι σημαντικότερες απειλές παραβίασης των καταναλών κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Αναλυτικά:

1. Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας!

Σκεφτείτε δύο φορές πριν κλικάρετε σε link που λαμβάνετε μέσω email και πάντα να επαληθεύετε τον αποστολέα πριν μοιραστείτε τα προσωπικά σας δεδομένα.

2. Παραπλανητικές διαφημίσεις

Προσοχή στα deals που είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά! επιτήδειοι μπορούν να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία και να καταστρέψουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

3. Φιλανθρωπίες

Η αγάπη του ανθρώπου αξία ανεκτίμητη! Κάντε όμως την έρευνά σας πριν ανοίξετε την αγκαλιά σας και το πορτοφόλι σας γιατί κυκλοφορούν ψεύτικες οργανώσεις πυ μπορούν να σας προσεγγίσουν μέσω email ή social media.

4. Καταναλωτή, το νου σου!

Τσεκάρετε τον αναλυτικό λογαριασμό της πιστωτική σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες χρεώσεις αποτέλεσμα υποκλοπών στα σημεία πώλησης.

5. i Απάτες

Νέες εφαρμογές για έξυπνα κινητά δημιουργούνται καθημερινά. Ακόμα όμως και η πιο φαινομενικά επίσημη γιορτινή εφαρμογή μπορεί να είναι κακόβουλη και να υποκλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα.

6. Ευχετήριες κάρτες

Οι ψηφιακές ευχετήριες κάρτες είναι της μόδας. Ενώ όμως εσείς εύχεστε "Καλά Χριστούγεννα", οι διαδικτυακοί scammers εύχονται σ' εσάς "Merry Malware". Την προσοχή σας λοιπόν σε ύποπτα site, στα οποία αντί να κατεβάσετε μία ευχή, καταλήγετε να κατεβάζετε ιό.

7. Απάτες γιορτινών ταξιδιών

Με τα ταξίδια σε έξαρση, οι διαδικτυακοί υποκλοπείς είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε απροσεξία των καταναλωτών με ψεύτικες ταξιδιωτικές προσφορές μέσω email.

8. Ψεύτικες κλήσεις από τράπεζες

Με την αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών, οι διαδικτυακοί υποκλοπείς βρίσκουν ευκαιρία μέσω ψεύτικων τηλεφωνημάτων για υποτιθέμενες οφειλές με σκοπό την υποκλοπή πληροφοριών τραπεζικών λογαριασμών.

9. Υποκλοπή ΑΤΜ

Για τα γιορτινά ψώνια χρειάζονται μετρητά. Τι κάνετε όμως όταν το ΑΤΜ που χρησιμοποιείτε έχει παγιδευτεί;

Προσοχή σε οτιδήποτε ύποπτο στο χώρο του ΑΤΜ (κάμερες, αλλοιωμένη υποψοχή κάρτας κλπ) και να καλύπτετε πάντα με το χέρι σας το πληκτρολόγιο όταν εισάγετε το PIN σας.

10. Ανασκόπηση της χρονιάς

Νέα μόδα τα links που οδηγούν σε ειδήσεις ανασκόπησης της χρονιάς, προσοχή όμως καθώς αυτά μπορεί να οδηγούν σε κακόβουλα site.

11. BYO... Device

Παρατηρείτε αύξηση των απολεσθέντων ηλεκτρονικών συσκευών την περίοδο των εορτών. Hacker έχουν την ευκαιρία να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, αν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

12. Απειλές μέσω USB

Χρειάζεται προσοχή καθώς τα USB μπορεί να περιέχουν κάποια μορφή κακόβουλου λογισμικού.